Phillip Cocu

Cocu komt goed weg bij Anderlecht, thuisnederlaag Milan

Phillip Cocu houdt met Fenerbahçe zicht op overwintering in de Europa League. De in Turkije onder druk liggende coach zag zijn ploeg met 2-2 gelijkspelen bij Anderlecht.

Zakaria Bakkali bezorgde de Belgen met twee fraaie goals nog een 2-0 voorsprong. De doelpunten van de oud-PSV'er, die in 2013-2014 nog onder Cocu voetbalde, bleken echter niet voldoende. Een fout van Pieter Gerkens leidde eerst de 2-1 in, waarna de Turkse ploeg binnen een mum van tijd de stand gelijktrok.

Fenerbahçe blijft na drie speelronden tweede in groep D (vier punten) achter Dinamo Zagreb (negen punten). De Kroaten wonnen de uitwedstrijd tegen Spartak Trnava met 2-1.

Controverse in jubileumduel Nijhuis

Arbiter Bas Nijhuis zorgde in groep F bij AC Milan-Real Betis, het vijftigste Europese duel onder zijn leiding, voor de nodige controverse.

De scheidsrechter keurde voor rust een ogenschijnlijk zuiver doelpunt af van de Spanjaarden wegens buitenspel. Het deerde Betis, dat toen al met 1-0 leidde, uiteindelijk niet. De nummer elf van Spanje won met 2-1 in San Siro.

Nijhuis gaf Milan-aanvaller Samuel Castillejo in blessuretijd nog een rode kaart voor een harde overtreding.

Bas Nijhuis geeft een gele kaart aan Gonzalo Higuaín (links) tijdens AC Milan-Real Betis

Voor Arsenal was een harde schuiver van Danny Welbeck in het slotkwartier voldoende voor de winst op Sporting Portugal in groep E (0-1). Bij de Portugezen werd basisspeler Nemanja Gudelj (voormalig Ajax-, AZ- en NAC-middenvelder) halverwege de tweede helft gewisseld. Voor Bas Dost kwam het duel nog te vroeg.

Coolen verliest, Hevel pakt punt

Trainer Rini Coolen is met Rosenborg nog altijd puntloos in groep B. De Noren verloren in Oostenrijk met 3-0 van Red Bull Salzburg, de halvefinalist van afgelopen seizoen.

Hector Hevel greep met het Cypriotische AEK Larnaca het eerste punt in groep A door 1-1 te spelen tegen Loedogorets. De oud-middenvelder van ADO Den Haag zag voormalig Ajax- en PEC Zwolle-aanvaller Jody Lukoki nog de 0-1 voor Loedogorets maken.