Tom Dumoulin had graag meer tijdritkilometers gezien op het parcours van de Tour 2019 ANP

Net als de afgelopen Tour de France is ook de Tour van 2019 niet op het lijf geschreven van Tom Dumoulin. Dat laat de Nederlander in een reactie op de presentatie van het Tour-parcours weten via zijn ploeg Sunweb.

"Het is een zwaar parcours. Ik had liever meer individuele tijdritkilometers gezien, dus het is geen ideaal parcours voor mij. Maar dat was de Tour van dit jaar eigenlijk ook niet", zegt Dumoulin, die deze zomer wel als tweede in het algemeen klassement eindigde.

Spekenbrink: 'Dumoulin kan ook bergop verschil maken'

De Tour telt volgend jaar maar één individuele tijdrit, met een betrekkelijk korte lengte van 27 kilometer. De nadruk ligt op de bergen, geeft Dumoulin aan. "Er zijn veel beklimmingen die hoger dan 2000 meter gaan. De Pyreneeën en de Alpen in het tweede deel van de Tour zullen beslissend zijn."

De Limburger was zelf niet aanwezig bij de presentatie in Parijs. Het is nog niet helemaal zeker of Dumoulin de Tour gaat rijden, maar de kans is wel groot. "De keuze is nog niet gemaakt, maar ik wil graag en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga", aldus Dumoulin.

Sky-renners Geraint Thomas (winnaar 2018) en Chris Froome (won de Tour vier keer) waren wel aanwezig in Parijs. Froome kijkt vooral uit naar de zware bergetappes.

"De finishes op bergen boven de 2000 meter vallen op. Dat is uitdagend en geeft een andere dynamiek aan de koers", aldus Froome. "Met Team Sky vieren we ons tienjarig bestaan volgend seizoen. De Tour winnen zou daarom geweldig zijn."

Thomas: "Het is zwaar, zoals altijd, met veel hoogtemeters. Ik zou het mooi vinden om mijn titel te verdedigen, maar daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik heb eerst vooral genoten van mijn Tourzege, de grootste prestatie in mijn carrière. We hebben nog niet besloten wie in welke grote rondes gaat rijden."

Groenewegen: 'Gele trui is een doel'

Sprinter Dylan Groenewegen ziet kansen om de eerste gele trui te veroveren. De Tour begint namelijk met een vlakke rit en dus is er een grote kans op een massasprint.

"Die etappe meteen goed zijn en scoren, dat wordt een groot doel. Dan krijg je de gele trui erbij en het is natuurlijk een eer om die te dragen", zegt Groenewegen. Hij gaat zich volgend jaar waarschijnlijk nog niet richten op de groene trui. "Ik denk dat ik toch vooral voor de ritzeges ga, de groene trui komt in de toekomst misschien wel."

Plugge: 'Iedere dag kans op een etappezege'

Richard Plugge, ploegbaas van team Lotto-Jumbo, ziet veel kansen op etappezeges voor zijn team. "De afgelopen jaren begonnen we met elke dag kans op de etappezege. En we deden mee in het klassement. Dat kan volgend jaar opnieuw."

Het is nog niet bekend welke troeven Plugge gaat uitspelen voor de klassementen in de grote rondes. Primoz Roglic en Steven Kruijswijk komen beiden in aanmerking voor zowel de Giro als de Tour. "Dit Tour-parcours is beide mannen op het lijf geschreven. Met name de laatste week is echt zwaar, op hoogte. Volgende week wordt het Giro-schema bekend. Dan besluiten we hoe we het in gaan vullen."

STER reclame