EPA
NOS Wielrennen

CAS legt oud-ploegleider Bruyneel levenslange schorsing op

Johan Bruyneel, voormalig ploegleider van Lance Armstrong, mag nooit meer een functie vervullen in de sportwereld. Het Internationaal Sporttribunaal CAS heeft de Belg een levenslange schorsing opgelegd wegens zijn aandeel in de omvangrijke dopingzaak rond Armstrong.

De Belg was al voor tien jaar geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, maar wereldantidopingagentschap WADA was daartegen in beroep gegaan bij het CAS.

De rol van de ploegleider werd onder de loep genomen nadat Armstrong in 2012 vanwege dopinggebruik voor het leven werd geschorst. De Amerikaan raakte ook zijn zeven Tourzeges kwijt.

Open brief

In een open brief, waarin Bruyneel zelf zijn schorsing bekend heeft gemaakt, erkent hij dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. "Er zijn veel dingen die ik liever anders had gedaan en van bepaalde zaken heb ik veel spijt. Maar het tijdperk waarin ik actief was, als wielrenner en als ploegleider, was heel anders dan tegenwoordig. We maakten allemaal deel uit van een cultuur met valkuilen en verleidingen en we maakten niet altijd de beste keuzes."

De 54-jarige Belg heeft in de brief ook kritiek op het Amerikaanse antidopingagentschap. "USADA was niet bevoegd om mij te straffen. Ik ben een Belg, woonachtig in Spanje. Toch heeft dit agentschap alle normale juridische procedures genegeerd om mij te kruisigen en te demoniseren en mij de hoofdrolspeler te maken in hun Hollywood-versie van de gebeurtenissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl