Yara van Kerkhof
NOS Schaatsen

WADA trekt zaak tegen Van Kerkhof in: 'Ben hier heel erg blij mee'

Yara van Kerkhof hoeft zich geen zorgen meer te maken over de toekomst van haar shorttrackcarrière. Dopingagentschap WADA heeft het hoger beroep bij sporttribunaal CAS omtrent haar afwijkende bloedwaarden ingetrokken.

"Er loopt geen zaak meer tegen mij. Ik ben hier echt heel erg blij mee", laat een intens gelukkige Van Kerkhof weten in Langs de Lijn En Omstreken.

"Bijna anderhalf jaar zit je in ellende en onzekerheid. Daar is nu een einde aan gekomen. Dat is echt heel fijn."

Afwijkende bloedwaarden

Van Kerkhof, die op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zilver won op de 500 meter en brons op de 3.000 meter aflossing, heeft door een aangeboren hartafwijking ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen.

De internationale schaatsbond ISU vond in 2015 en 2016 twee afwijkende bloedwaarden in het biomedisch paspoort van Van Kerkhof. Dat zou op dopinggebruik kunnen duiden. Er werd een tuchtzaak tegen Van Kerkhof gestart, maar ze werd vrijgesproken omdat er een duidelijke medische verklaring aanwezig was.

Toch legde het WADA de zaak eind april voor aan het CAS. Het dopingagentschap stelt nu dat een combinatie van factoren ten grondslag ligt aan de afwijkende waarden van Van Kerkhof.

Van Kerkhof is er altijd van overtuigd geweest dat de waarden het gevolg zijn van de hartafwijking. Sinds de zaak aan het licht kwam, heeft ze niet stilgezeten, vertelde ze eerder deze maand: "Ik heb een echo gemaakt waarop je in beeld hebt dat het anders is dan bij normale mensen."

"We zijn bij heel veel specialisten geweest, hebben bij het AMC onderzoeken gedaan. Ik ben op hoogtestage geweest, heb getraind, heb tig keer bloed geprikt om maar te laten zien hoe mijn lijf reageert. Dat hebben we ingeleverd bij het WADA en we hebben ze overtuigd."

Het kostte heel veel stress en een hoop geld. Het is afschuwelijk geweest.

Yara van Kerkhof

"Ik vind het afschuwelijk dat mijn naam aan doping verbonden werd, terwijl ik wist dat ik onschuldig bent. Ik heb veel steun gekregen, ook van mensen die ik niet ken. Ik heb vooral daar m'n aandacht op gericht, niet op de negatieve berichten."

"Het kostte heel veel stress en een hoop geld. Het is afschuwelijk geweest", aldus Van Kerkhof, die haar vreugde ook via Instagram kenbaar maakte: "Ik hoop dat ik snel herstel van de mentale en financiële klappen en dat ik vanaf nu eindelijk zonder stress en zorgen kan genieten van de mooiste sport op aarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl