Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel
NOS NieuwsAangepast

Rotterdam lekt per ongeluk privégegevens probleemjongeren

Door een fout van de gemeente Rotterdam zijn privacygevoelige gegevens van probleemjongeren uit Rotterdam-Delfshaven gedeeld met leden van de groep waaruit de jongeren komen. Het gaat om namen, adressen, foto's en burgerservicenummers.

Om hoeveel personen het gaat, wil de gemeente niet zeggen. Het incident is al in juli ontdekt, maar pas vorige maand aan de betrokkenen gemeld. De gemeente is een onderzoek gestart naar het datalek.

Probleemjeugd

De groep jongeren uit Rotterdam-Delfshaven wordt intensief gevolgd door de politie en gemeente, omdat ze overlast veroorzaken of in de criminaliteit zijn beland.

Een aantal van hen heeft al huisbezoek gekregen. In sommige gevallen is de groepsaanpak beëindigd. Andere jongeren worden juist intensiever in de gaten gehouden.

In het project worden persoonsgegevens van de jongeren verzameld en gedeeld met andere partijen zoals wijkagenten en sociaal werk. Volgens de gemeente is daarbij iets fout gegaan.

Maatregelen

"We betreuren dat dit is gebeurd en doen momenteel onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. We nemen de de benodigde maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen", schrijft André Vervooren, directeur Veiligheid van de gemeente Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gebracht van het datalek. Ook is aangifte gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl