EPA
NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement steunt verbod op plastic wegwerpartikelen

Een verbod op wegwerpplastic is een stap dichterbij gekomen, nu het Europees Parlement heeft ingestemd met maatregelen om vanaf 2021 plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes te verbieden.

Met het verbod wil het Europees Parlement voorkomen dat plastic als zwerfvuil in het milieu en met name in zee terechtkomt. De maatregelen werden met grote meerderheid aangenomen: 571 parlementsleden stemden voor, 53 tegen.

Naast het verbod op wegwerpplastic vindt een meerderheid van het Europees Parlement ook dat de kosten van het opruimen van plastic afval verhaald moeten worden op de producenten.

Stranden

"Met haast chirurgische precisie worden er maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat de top-10 van plastic producten die het meest worden aangetroffen op Europese stranden, voortaan niet of minder snel in het milieu terechtkomen", zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Het besluit van het Europees Parlement geldt ook voor zogenoemde spooknetten. Dat zijn grotendeels van plastic gemaakte visnetten die regelmatig in zee achterblijven en waarin vis en andere zeedieren verstrikt kunnen raken. Een statiegeldsysteem moet ervoor zorgen dat de netten weer mee aan land worden genomen.

Onderhandelingen

Er moet nog een aantal stappen worden genomen voordat het verbod op wegwerpplastic er definitief is. Volgende week moeten de verantwoordelijke ministers van de EU-landen zich uitspreken over het wetsvoorstel. Als daarna de precieze wetstekst is geformuleerd, moet die nogmaals langs zowel het Europees Parlement als de Europese Raad voor goedkeuring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl