NOS Nieuws

Nieuwe behandeling kan insuline spuiten voorkomen voor diabetespatiënten

Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben mogelijk een behandeling gevonden die voorkomt dat diabetespatiënten (type 2) insuline moeten spuiten. Jacques Bergman en Annieke van Baar ontdekten de behandelmethode per toeval.

Diabetes is een van de meestvoorkomende ziektes in Nederland: 1 miljoen mensen hebben het. Een deel van de patiënten met diabetes type 2 moet dagelijks insuline spuiten.

De nieuwe manier van behandelen van deze groep lijkt in eerste instantie geschikt voor 70.000 'grensgevallen', vertelde Bergman vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het gaat dan om patiënten die al medicatie slikken, maar een zo hoog bloedsuikergehalte hebben dat ze binnenkort insuline moeten gaan spuiten.

Bergman legt de behandelmethode uit: "Bij een groep van 50 patiënten binnen deze categorie hebben we een ballonnetje via de mond ingebracht in de twaalfvingerige darm. Dat ballonnetje hebben we heel kort, maar tien seconden, gevuld met warm water. Op die manier werd de twaalfvingerige darm over een centimeter of tien heel oppervlakkig gekookt."

Zo werkt de nieuwe behandeling.

Door de hitte schroeit het slijmvlies in de dunne darm weg. Het nieuwe slijmvlies, dat binnen 2 weken terugkeert, zorgt voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor hoeven patiënten geen insuline te spuiten. Bergman noemt het "verbazingwekkend dat mensen hier heel weinig last van hebben". Patiënten herstellen volledig en hebben hoogstens een paracetamol nodig om de milde pijn aan te kunnen.

Per toeval ontdekt

De eerste groep patiënten werd een jaar geleden behandeld en bij 90 procent is de ziekte nog steeds stabiel. Zij slikken nog wel medicijnen. Dat resultaat vindt de arts verbazingwekkend. De vlag kan nu voorzichtig uit, al moet het effect op langere termijn nog onderzocht worden.

Bergman was niet op zoek naar een mogelijke behandelmethode, maar stuitte er per ongeluk op. Hij is maag-darm-leverarts en doet veel bypasses bij mensen met extreem overgewicht. "Bij die operaties wordt de maag als het ware direct aangesloten op een lager deel van de dunne darm."

Uitleg: Diabetes, wat is dat ook alweer?

"Bij die mensen zien we een dag na de operatie, voordat ze ook maar een kilo zijn afgevallen, een spectaculaire verbetering van de bloedsuikerspiegel. Dat heeft ons op het spoor gezet."

Met insuline stoppen

Nu wordt er verder onderzoek gedaan naar de behandelmethode. "Want de vraag is nu of dit een blijvende behandeling is, of dat het iets is dat je moet blijven herhalen - iets dat in theorie natuurlijk ook moet kunnen. Als het effect van deze behandeling langer dan twaalf maanden aanhoudt is er iets heel bijzonders aan de gang.

Ook is er al een proef gestart met patiënten in het AMC die al insuline gebruiken. "We hebben daarbij gekeken of we hun insuline dan ook konden stoppen. Dat onderzoek loopt nog, maar daarvan zijn de eerste resultaten echt spectaculair. Het leeuwendeel van de patiënten gebruikt geen insuline meer na deze behandeling. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl