Baasje Harry van der Schoot met zijn andere hond
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Limburgse wanbetaler heeft hond terug na inlossen schuld

De man in het Limburgse Bergen die zijn hond kwijt was vanwege openstaande schulden, mag het huisdier weer ophalen. Hij heeft een onbekend bedrag overgemaakt, waarna de deurwaarder de hond heeft vrijgegeven.

Het gaat om een zes jaar oude Duitse dog met de naam Nero. Eigenaar Harry van der Schoot zei eerder vandaag tegen 1Limburg verbaasd te zijn dat zijn huisdier was afgepakt. "Een hond van zes die gemiddeld acht jaar oud wordt, wat heeft die voor waarde?" Van der Schoot heeft nog een hond, die werd niet in beslag genomen.

Volgens deurwaarder Harrie van de Pas was Nero tijdens de inbeslagname in goede handen. "Hij is bij de dierenarts geweest en werd verzorgd door een tijdelijke bewaarder."

Druk uitoefenen

De inbeslagneming van de viervoeter was volgens Van de Pas een laatste poging om tot een regeling te komen met Van der Schoot. "De zaak loopt al een aantal jaar en we moesten druk uitoefenen om betaling los te krijgen."

Volgens de wet mag een deurwaarder beslag leggen op de hele inboedel en huisdieren vallen daar ook onder. De wetgeving over beslag- en executierecht stamt uit 1838 en is nooit grondig gemoderniseerd. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is het dan ook hoog tijd dat de wet wordt herzien.

"Onze visie op huisdieren is niet meer zoals toen. Nu worden dieren vaak gezien als een lid van het gezin en niet meer als een zaak van waarde", zegt voorzitter Wilbert van de Donk. "We willen een regeling waarin duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen huisdieren en bijvoorbeeld honden van fokkers."

In juni is een wetsvoorstel ingediend waarin onder meer een uitzondering wordt gemaakt voor reguliere huisdieren. Het voorstel is nog niet aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl