Pablo Rosario en Christian Eriksen
NOS Voetbal

Het zolderkamertje van Eriksen en Rosario in Almere Buiten

 • Thierry Boon

  redacteur Sport

 • Thierry Boon

  redacteur Sport

Het is een zolderkamer zoals zovelen. Een tweepersoonsbed en een bureau onder een schuin aflopend dak. Maar de ruimte in Almere Buiten is er eentje met een bijzondere voetbalgeschiedenis.

Het is namelijk de kamer waarin Christian Eriksen en Pablo Rosario hebben gewoond. Weliswaar niet tegelijkertijd, maar het is toch een opvallend gegeven. Het komt allemaal omdat de twee in hun Ajax-tijd terechtkwamen bij hetzelfde gastgezin: de familie Hrkac.

Toen Ajax in 2001 de toen nog onbekende Zweed Zlatan Ibrahimovic naar Amsterdam haalde, schreef Josip Hrkac de Amsterdamse club een mail. Of hij Zlatan, net als Josip een jongen met Bosnische roots, niet kon helpen wegwijs te worden in Nederland.

Maar Zlatan had geen hulp nodig. Niet veel later werd Josip Hrkac alsnog benaderd door Ajax met de vraag of hij met zijn familie als gastgezin wilde dienen. Zo geschiedde. Toen Eriksen in 2008 op zestienjarige leeftijd naar Nederland kwam, werd hij onderdeel van de familie Hrkac.

"Zoals hij op het veld is, zo is hij ook in zijn leven eigenlijk. Simpel, in de goede zin van het woord, en van goede kwaliteit. Dat siert hem. Combinatie van karakter, talent, opvoeding en begeleiding. Wij zijn trots om daar onderdeel van te zijn", vertelt Josip Hrkac.

 • NOS
  Een aparte kamer bij de familie Hrkac hangt vol met shirts, vaantjes...
 • NOS
  ... en sjaals en foto's

Eriksen stond al snel bekend als een van de grote talenten in de Amsterdamse jeugdopleiding. Ondanks zijn rijzende ster en flinke salaris, bleef de Deen vooral zichzelf.

"Hij is niet iemand die daarmee de show wil stelen. Je kon niet aan hem merken dat hij veel geld verdiende. Dat heeft ook met zijn ouders te maken. We hebben ze vaak gezien en gesproken, hij is goed opgevoed."

"Het is ook een nette jongen", vult Carla Hrkac aan. "Dan kwam hij thuis en ging hij eerst naar boven om zijn spullen op te ruimen. Voor een voetballer zag zijn kamer er ook redelijk uit."

 • NOS
  Het zolderkamertje waar Eriksen en Rosario hebben gewoond
 • NOS
  Nu zit de Poolse doelman Mateusz Gorski in de kamer

Het warme bad dat de familie Hrkac Eriksen bood, beviel de jonge middenvelder. Het klikte goed. Na bijna twee jaar vertrok de voetballer om op zichzelf te gaan wonen in Amsterdam. Het contact is daarna altijd gebleven.

"Ik heb hem nog helpen verhuizen", zegt Josip Hrkac. "We appen regelmatig. Nu woont hij natuurlijk in Londen, maar hij is nog eens bij ons langsgekomen met zijn vriendin en wij zijn daarheen geweest."

Eriksen heeft een plaats veroverd in de harten van de familie, vertelt Carla Hrkac. "Hij was wel een van de jongens bij wie ik meer moeite had met het afscheid dan anderen. Ik mis hem nog weleens."

 • Familie Hrkac
  Een jonge Christian Eriksen bij zijn gastgezin
 • ANP
  Christian Eriksen bij zijn afscheid van Ajax

Niet zo gek lang na het afscheid van Eriksen kwam Rosario. Die woonde in Amsterdam, maar werd vanwege zijn thuissituatie (gescheiden ouders die het niet heel breed hadden) en zijn matige prestaties op school door Ajax in Almere ondergebracht.

Rosario woonde er maar driekwart jaar, maar hield er toevalligerwijs dezelfde hobby op na als Eriksen: Singstar, een karaokespel op de Playstation. Overigens bleek al snel dat hun talent toch echt op het voetbalveld lag.

Pablo 'passarinho' Rosario

Josip Hrkac: "Ik noemde Pablo altijd passarinho, wat 'vogeltje' betekent in het Portugees. Hij was altijd heel vals aan het zingen. We deden alle deuren dicht om de buurt te beschermen, haha!"

Carla Hrkac onderstreept die woorden. "Onze dochters kunnen niet goed zingen, maar Christian zeker niet. Nicolai Boilesen kon dat trouwens wel, dat was wel fijn voor de afwisseling. Maar Christian was meer een kraai dan een zanger. Dat wordt geen nieuwe Julio Iglesias."

De 14-jarige Pablo Rosario (r) op vakantie met de dochters van de familie Hrkac

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl