Het lijkt de perfecte timing van Lonely Planet: als het hier grijs en kouder wordt, lanceert de reisgids zijn lijst met de beste vakantiebestemmingen. Vorig jaar werd Friesland nog getipt, maar dit jaar is er geen Nederlandse bestemming opgenomen in hun top-10: dit jaar moeten we naar het Deense Kopenhagen, volgens het boekje. En naar Sri Lanka.

Kopenhagen is "niet meer te stoppen", volgens Lonely Planet. Dat komt vooral door hun sterrenrestaurant Noma en hun "levendige streetfoodscene". Ook het pretpark Tivoli Gardens speelt mee bij het besluit van de reisgids om de Deense hoofdstad op 1 te zetten.

Kopenhagen AFP

In de lijst met steden die worden getipt voor 2019 wordt Kopenhagen gevolgd door het Chinese Shenzhen en Novi Sad in Servië.

Volgens Lonely Planet is Shenzhen het 'Silicon Valley' van China. De stad wordt geprezen om zijn technologische innovatie en muziekscene.

Shenzhen AFP

De nummer 3, Novi Sad, is de thuisbasis van het festival EXIT en de Europese Jeugdhoofdstad van 2019. Volgens Lonely Planet bruist de Servische stad van creatieve energie met muziek, film, theater en kunst.

Novi Sad Hollandse Hoogte

Novi Sad wordt gevolgd door Miami, het Nepalese Kathmandu, Mexico City, Dakar in Senegal, Seattle, het Kroatische Zadar en Meknès in Marokko.

Een notering in de top-10 van Lonely Planet zorgt meestal voor drukke tijden. Zo steeg in Rotterdam het aantal toeristen flink, nadat de stad in 2015 op nummer 5 belandde. Ook Texel kreeg meer bezoek van toeristen toen het Waddeneiland in 2016 op nummer 9 stond.

De beste landen

Ook de 'beste' landen heeft Lonely Planet op een rijtje gezet. Zoals hierboven al genoemd, staat Sri Lanka op 1. Dat besluit van de reisgids krijgt kritiek, omdat eerder dit jaar daar nog de noodtoestand werd uitgeroepen vanwege geweld tegen moslims. Toch is Sri Lanka veilig genoeg voor reizigers, zegt een redacteur tegen de Britse krant The Independent. "Het is veiliger voor reizigers en voor de plaatselijke bevolking dan het in jaren is geweest", aldus Joe Bindloss.

Het land wordt geroemd om zijn mix van religies en culturen, de 'tijdloze tempels', de natuur en de groeiende surfscene.

Sri Lanka AFP

Plek 2 op Lonely Planets lijst van landen ligt dichter bij huis: Duitsland. Volgens de reisgids is dat land al heel lang "een innovatieve krachtpatser" door bijvoorbeeld de auto en aspirine uit te vinden.

In de steden Weimar, Dessau en Berlijn worden de komende jaren musea geopend die de moeite waard zijn.

Berlijn AFP

De derde en opvallende naam in de top-10 is Zimbabwe, een land dat gebukt gaat onder een hoge inflatie. Volgens Lonely Planet is Zimbabwe een land "dat altijd het nieuws heeft gehaald om de verkeerde redenen, maar waar reizigers heel enthousiast over zijn".

Niet alleen is het Afrika's veiligste land, aldus Lonely Planet, ook zijn de inwoners heel vriendelijk, zijn de nationale parken gevuld met wilde dieren en is het land "gezegend" met hun natuur.

Victoria Falls in Zimbabwe AFP

De andere landen in de top-10 zijn Panama, Kirgizië, Jordanië, Indonesië, Wit-Rusland, Sao Tomé en Principe (voor de westkust van Afrika) en Belize (Midden-Amerika).

STER reclame