Steve Bannon vorige maand in Italië
NOS Nieuws

PVV sluit zich niet aan bij oud-Trump-strateeg Bannon

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De PVV gaat niet samenwerken met The Movement van Steve Bannon, de voormalige politiek strateeg van de Amerikaanse president Trump. Bannon kondigde in juli aan dat hij een rechtse 'supergroep' in het Europees Parlement wil creëren, maar Marcel de Graaff, PVV-leider in dat parlement in Brussel, wil daarvan geen deel uitmaken.

Bannon verzamelt de verkeerde mensen om zich heen, zegt De Graaff tegen de NOS. "Wij verwelkomen de steun van Steve Bannon, maar binnen The Movement zijn mensen met wie wij absoluut niet willen samenwerken. Daarom nemen we zeer expliciet afstand van The Movement." De Graaff spreekt ook namens de andere Europese partijen in zijn fractie, bijvoorbeeld het Franse Front National.

Hij doet allerlei politieke statements, waar wij absoluut niet achter staan.

Marcel de Graaff over Mischaël Modrikamen van The Movement

De bezwaren richten zich vooral tegen Mischaël Modrikamen, een Franstalige politicus die Bannons komst naar Europa organiseert. Modrikamen heeft in het verleden aanvaringen gehad met het Vlaams Belang, waarmee de PVV in één Europese fractie zit. De Belg wil nu onder meer opiniepeilingen gaan organiseren.

De Graaff: "Hij doet allerlei politieke statements waar wij absoluut niet achter staan. Een organisatie die ondersteunt in de vorm van opiniepeilingen of analyses is prima, maar dat is dan een technische organisatie die zich moet onthouden van politiek."

Modrikamen kondigde gisteren een bijeenkomst aan waarin The Movement wordt gelanceerd. Dat zou in januari moeten gebeuren. De PVV zal daar niet bij zijn, zegt De Graaff. Ook het Vlaams Belang komt niet, zegt Europarlementariër Gerolf Annemans.

Nieuwe tegenvaller voor Bannon

De duidelijke afwijzing van de PVV en het Vlaams Belang is een tegenvaller voor Bannon en Modrikamen. De twee hebben grote moeite om hun beweging van de grond te krijgen. Eerder deze maand zei Marine Le Pen van het Franse Front National al dat alleen Europeanen de politieke krachten moeten creëren die "Europa kunnen redden". De Zweden Democraten, een andere mogelijke partner voor Bannon, ziet samenwerking ook niet zitten.

Bannon en Modrikamen stelden de officiële start van The Movement al twee keer uit. Eerst zou die eind september plaatsvinden, later werd dat verschoven naar november. Nu lijkt het congres in januari de aftrap voor The Movement.

De twee spreken inmiddels ook niet meer van 'het creëren van een Europese supergroep'. Modrikamen zei tegen Nieuwsuur: "We gaan opiniepeilingen organiseren en data-analyses maken en die beschikbaar stellen aan de populisten in diverse Europese landen." Met die doelstelling kan De Graaff wel leven, maar hij doet niet mee zolang Modrikamen aan boord is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl