Onderzoekers melden vondst oudste scheepswrak ter wereld
Archeologen hebben op de bodem van de Zwarte Zee het wrak gevonden van een intact Grieks schip. Het ligt volgens hen vermoedelijk al ruim 2400 jaar op de bodem van de zee. De archeologen denken dat het gaat om het oudste volledige scheepswrak ter wereld.
Het schip is 23 meter lang en ligt op ruim twee kilometer diepte, ongeveer 75 kilometer uit de kust van Bulgarije. Het gebrek aan zuurstof op die diepte heeft er volgens de archeologen voor gezorgd dat de mast, roeren en roeizakken van het schip bewaard zijn gebleven.
Professor Jon Adams van het Black Sea Archaeology Project, het team dat het schip heeft gevonden, had nooit gedacht dat zo'n vondst mogelijk zou zijn. "Het verandert ons begrip van scheepsbouw en scheepvaart in de antieke wereld."
De onderzoekers denken dat het gaat om een handelsboot, van een type dat tot nu toe alleen is gezien op oud, Grieks aardewerk zoals de Sirenen-vaas in het British Museum. Deze vaas dateert uit dezelfde periode als het gevonden wrak, een paar eeuw voor de jaartelling, en laat zien hoe de mythologische held Odysseus langs de Sirenen wordt gevaren.
De onderzoekers hebben een klein stuk van het wrak verwijderd om het te kunnen dateren, maar het schip verder met rust gelaten.
Het Black Sea Archaeology Project is een driejarig project dat op grote diepte in de Zwarte Zee scheepswrakken opspoort. Inmiddels zijn er al meer dan zestig gevonden.