AFP
NOS Nieuws

Turken mogen opgedoken Saudische auto niet onderzoeken

Het Saudische consulaat in Istanbul heeft Turkse rechercheurs verboden een geparkeerde auto van het consulaat te doorzoeken. De auto, met een diplomatiek kenteken, werd eerder vandaag aangetroffen in een ondergrondse parkeergarage, 15 kilometer verwijderd van het consulaat waar de Saudische journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober werd gedood.

De Turkse politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar wat er precies op het consulaat is gebeurd. Volgens de Saudiërs is de kritische journalist in de diplomatieke post tijdens een gevecht gedood. Die verklaring, ruim twee weken na de verdwijning van de journalist, is met grote scepsis ontvangen. Algemeen wordt aangenomen dat de 59-jarige Khashoggi op het consulaat door een doodseskader is vermoord.

Toestemming vereist

Voor het onderzoeken van de Saudische auto is toestemming vereist van het consulaat en van het bureau van de Turkse openbaar aanklager. CNN Turk meldt dat de auto morgen toch zal worden geïnspecteerd, zonder daarover bijzonderheden te melden. De politie heeft de parkeergarage voor het publiek gesloten.

Een televisiekanaal uit de nabijheid van de Turkse regering heeft vandaag beelden van een bewakingscamera getoond waarop drie mannen te zien zijn die volgens de tv-zender in de achtertuin van het consulaat documenten verbranden, een dag na de verdwijning van Khashoggi.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft na de "monstrueuze" dood van Khashoggi de wapenexport naar Saudi-Arabië per direct verboden, in afwachting van een verklaring uit Riyad die complete duidelijkheid verschaft over wat er is gebeurd. Ook de Amerikanen eisen opheldering en volgens persbureau Reuters reist CIA-directeur Gina Haspel af naar Turkije, alhoewel president Trump vandaag herhaalde dat hij de Saudische investeringen niet op het spel wilde zetten. Ook elders in Europa is met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl