Tropische stormen Florence, Isaac en Helene
NOS Nieuws

Het gaat snel met de orkaannamen dit jaar, we zijn al bij de W van Willa

Het orkaanseizoen in de Stille Oceaan verloopt dit jaar zo onstuimig, dat de namen voor orkanen en tropische stormen op dreigen te raken. Er is een alfabetisch lijstje van 24 namen, en meteorologen zijn al aangekomen bij Willa, waardoor alleen Xavier, Yolanda en Zeke over zijn.

Willa is de 21ste tropische storm met een naam dit seizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november. De eerste orkaan van het jaar, Aletta, ontstond op 6 juni en was vijf dagen later uitgewerkt zonder aan land te komen. Onder de stormen die volgden in het gebied, zaten elf orkanen.

Griekse letters

Sinds 1953 wordt gebruikgemaakt van zes vaste lijsten met namen die jaarlijks rouleren. Als het einde van de lijst wordt gehaald, stappen meteorologen over op letters van het Griekse alfabet.

Slechts een keer is dat voorgekomen: in 2005 haalde het Atlantische orkaanseizoen 28 tropische stormen en waren de Griekse letters Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon en Zeta nodig. Voor de Stille Oceaan was zoiets nog nooit nodig.

Aan de andere kant van de wereld kent men dit probleem niet: in het Aziatische deel van de Stille Oceaan gebruikt men vijf lijsten van twaalf namen, die gewoon doorlopen als het eind wordt bereikt.

Vooraf was al verwacht dat dit een actief orkaanseizoen zou worden. Amerikaanse meteorologen gingen er vooraf van uit dat er zestien tot negentien stormen zouden komen, waarvan er acht tot twaalf tot orkanen zouden uitgroeien. In 2017 waren er achttien tropische stormen, waarvan negen orkanen.

Dat het seizoen zo actief is, komt door de hogere watertemperaturen in de Stille Oceaan. Niet alleen ontstaan daardoor meer zware stormen, ze houden ook langer aan dan gebruikelijk. Zo hielden Hector en Sergio het dertien dagen vol.

Willa is op dit moment een orkaan van de vierde categorie en kan de komende dagen aan land komen tussen Mazatlan en Puerto Vallarta. Inwoners daar worden gewaarschuwd voor extreem harde windstoten, stormvloed en zware regenval. Naar verwachting zal de orkaan dinsdag zijn afgezwakt tot een tropische storm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl