Bedenker Reid de Jong omarmt Leo Adriaanse van het Immaterieel Erfgoed
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Friese Strontweek op lijst Immaterieel Erfgoed Nederland

De Strontweek in Friesland staat vanaf nu op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland. Dit weekend werden ook andere Friese tradities bijgeschreven op de lijst: ook het Grouster Sint-Piterfeest en het fierljeppen staan erop.

De Strontweek bestaat uit vier evenementen die allemaal iets met wind en water te maken hebben. Zo is er een Strontrace (een route die via het IJsselmeer en Amsterdam naar Warmond loopt), de Beurtveer (zeilrace), de Visserijdagen en het muziekfestival Liereliet. Bij de Strontrace mogen schippers alleen gebruikmaken van een kaart en kompas. De winnaars ontvangen de Zilveren Brijlepel.

Het evenement werd in 1974 voor het eerst gehouden, geïnspireerd door het transport van Fries mest naar de bollenstreek. Tegenwoordig wordt kunstmest afgeleverd, in ruil voor bloembollen die naar Workum moet worden vervoerd. Gebruik van motoren is verboden bij de race: als er geen wind is moet het schip met menskracht vooruit worden gebracht, door bomen of jagen.

De gemeenten Súdwest-Fryslân en Teylingen ondersteunden het idee van de Strontweek, meldt Omrop Fryslân. Tradities kunnen alleen op de lijst komen als er steun is van overheden.

Bedenker Reid de Jong schrijft de Strontweek in de inventaris van het Immaterieel Erfgoed

Sint-Piter

In het Friese Grou wordt geen Sinterklaas gevierd, maar wel Sint-Piter op 21 februari. Het feest lijkt wel op Sinterklaas. Een man met lange witte baard komt aan met een boot, al is zijn tabberd wit in plaats van rood. Hij gaat vervolgens op een zwart (Fries) paard zitten en wordt geassisteerd door één secondant, Swarte Pyt.

Fierljeppen is een sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot te overbruggen.

Sint-Piter

Immaterieel erfgoed heeft alles te maken met cultuur en kan naast evenementen ook gaan om gebruiken, tradities of bijvoorbeeld rituelen. Doel van de lijst is om alles door te geven aan een nieuwe generatie.

Deze maand worden dertien nieuwe tradities bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast de eerder genoemde evenementen, komen ook de volgende gewoontes op de lijst: 1-Aprilviering Brielle, Gondelvaart Giethoorn, Houtdorp Rijssen, Midwinterhoornbouwen, Oprechte Dalfser Moptraditie, Pinksterrijden, Schuttersbogenroute Didam, Shanties zingen, Snertkoken en de Weervisserij.

Advertentie via Ster.nl