NOS Sport

Teleurstelling overheerst bij Oranje: 'Weer die vierde plaats'

Teleurstelling overheerst bij Balkestein: 'Weer die vierde plaats'

"Weer die vierde plaats, die wil je niet hebben." Bij de Nederlandse volleybalsters overheerst de teleurstelling nadat zij het zo succesvol verlopen WK als vierde zijn geëindigd. "Zo'n toernooi zo afsluiten is kut", vertelt aanvoerder Maret Balkestein-Grothues.

De ploeg van bondscoach Jamie Morrison wilde de bronzen medaille grijpen en zodoende historie schrijven. Nog nooit veroverden de volleybalsters een podiumplaats op een WK. Maar olympisch kampioen China bleek te machtig: 0-3.

"In de eerste set konden we goed aanhaken", analyseert Balkestein-Grothues de set die Oranje met slechts drie punten verschil verloor. "Maar daarna liepen we achter de feiten aan. Onze block en verdediging waren niet goed, dan kom je tegen China tekort."

'China moeilijk te verdedigen'

Celeste Plak kan zich vinden in de woorden van haar teamgenoot. "China speelde goed vandaag. Met name de aanvalsters, die ongelooflijk hoog zaten en enorm veel hoeken maakten. Zij speelden heel variërend. Het was moeilijk om daar verdediging op te zetten."

Plak baalt na verloren strijd om brons: '3-0 is zwaar'

"Dan ga je jezelf dingen afvragen. Waarom kom ik er niet langs? Wat kan ik eraan doen om er wel langs te komen?", vertelt de 22-jarige Plak, dit WK goed voor negentig punten. "Op een gegeven moment ben ik de ballen hoger gaan vragen. Het was niet genoeg vandaag."

'Anticlimax'

Laura Dijkema spreekt na de verloren strijd om de bronzen medialle van een anticlimax en weet de vinger op de zere plek te leggen. "Onze block-defense werkte niet. We konden China niet afstoppen. We hadden er gewoon geen antwoord op vandaag."

"Het geloof verdween ook wel een beetje in de laatste set", constateerde Dijkema. "Het is zo kut: je werkt naar de beste vier toe en dan kom je nu tekort. We moeten op bepaalde vlakken, zoals onze block-defense, echt verbeteren om een medaille te pakken."

Dijkema legt vinger op zere plek en spreekt van anticlimax

Plak: "Vandaag konden we de laatste strohalm grijpen om ons doel (een WK-medaille veroveren) te bereiken. Ik ben trots op hoe snel wij gisteren de knop hebben omgezet, maar het is niet gelukt. 3-0, ja dat is zwaar."

Ook Balkestein spreekt van een domper. "We hebben een mooi toernooi gespeeld, maar nu is er vooral teleurstelling. Meer kan ik er niet van maken. Het verschil was groot vandaag en wij hebben ons niveau niet gehaald."

Volleybalsters grijpen naast WK-brons tegen machtig China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl