'De Pique van de toekomst' El Mundo Deportivo

Er is de afgelopen maanden bijna geen dag voorbijgegaan zonder een foto van Matthijs de Ligt of Frenkie de Jong op de voorpagina's van de Spaanse sportkranten. FC Barcelona heeft het Ajax-duo in het vizier en dat kan niemand in Spanje zijn ontgaan. De afgelopen week was het elke dag raak.

Vooral de kranten Sport en El Mundo Deportivo, beide met name gericht op Barcelona, troefden elkaar de hele week af met 'primeurs' over De Ligt en De Jong. Mede doordat er in Spanje geen competitievoetbal was en de voorpagina's toch gevuld moesten worden met nieuws over Barça.

Een knappe jongen die zijn hoofd daardoor niet op hol laat brengen. Maar De Ligt is zo'n jongen: "Ik denk op dit moment niet aan Barcelona. Het heeft geen zin om te denken over volgend jaar, over het jaar daarop of over waar ik over tien jaar sta."

130 miljoen euro

De 19-jarige De Ligt werd afgelopen week al aangekondigd als opvolger van Gerard Piqué en Samuel Umtiti; Sport wist te melden dat Barcelona een combinatiedeal van 130 miljoen euro in gedachten heeft voor De Ligt en De Jong. Volgens El Mundo Deportivo is er zelfs sprake van een hevige strijd tussen Barça en Paris Saint-Germain om de gunsten van het Ajax-duo.

Een greep uit een weekje Spaanse sportkranten:

"Ik lees die kranten niet. Ik heb wel wat foto's gezien", zegt De Ligt voorafgaand aan het duel sc Heerenveen-Ajax (zaterdag, 20.45 uur). De verdediger erkent wel dat het bijzonder is dat hij samen met Frenkie de Jong regelmatig op de voorpagina's van Spaanse sportkranten staat.

"Het is niet normaal, lijkt mij. Als je in Nederland woont en je staat op de cover in Spanje is dat wel apart. Ik heb daar niks over te zeggen eigenlijk. Het gebeurt. Het is niet zo dat ik er heel blij van word of denk: wat is dit nou?"

De Ligt op voorpagina's Spaanse kranten: 'Dat is niet normaal'

Hoe werkt al die aandacht? Leidt het af? Word je er beter van? Krijg je nog meer zelfvertrouwen? De Ligt denkt er het zijne van. "Ik zal er niet zomaar beter van worden. Meer zelfvertrouwen? Dat zou kunnen. Maar ik heb van mezelf veel zelfvertrouwen, ik heb de kranten daar niet voor nodig."

De Jong weet ook niet zo goed wat hij moet zeggen. "Het is grappig, die kranten. En stel: we zouden ooit een stap maken, dan zou het leuk zijn om bij dezelfde club terecht te komen. We hebben het er weleens over, maar het is niet zo dat we er heel veel over praten."

In het Europese panorama lopen op dit moment niet veel talentvolle centrale verdedigers rond.

Juan Castro, sportjournalist bij Marca

Hoe serieus zijn al die verhalen dan in de Spaanse pers? "Behoorlijk serieus", zegt journalist Juan Castro van de landelijke sportkrant Marca. "Barcelona houdt beide spelers goed in de gaten. Dat heeft een paar redenen: ze spelen beiden volgens de stijl van Barça, ze zijn jong en ze hebben al de nodige Europese ervaring opgedaan."

"En Barcelona is dringend op zoek naar een centrale verdediger. De Ligt is een pure centrale verdediger, maar De Jong kan daar ook goed spelen. In het Europese panorama lopen op dit moment niet veel talentvolle centrale verdedigers rond."

Oorlog en 130 miljoen

En dus buitelen de sportkranten in Barcelona voorlopig over elkaar heen met nieuwsberichten over de jonge Ajacieden. Volgens Sport heeft de Catalaanse club dus maar liefst 130 miljoen euro over voor het Nederlandse duo. Hoe realistisch is dat?

"Sport is eerder een sensatiekrant dan een betrouwbare bron", aldus Castro. "Dit soort bedragen in de pers zijn op dit moment natuurlijk niet echt realistisch. Het ligt eraan hoe het uiteindelijk loopt en wanneer de spelers uiteindelijk getransfereerd worden."

Nog een spectaculaire kop dan: Barcelona en Paris-Saint Germain voeren volgens El Mundo Deportivo oorlog om De Ligt en De Jong. "El Mundo Deportivo is in het algemeen een goed geïnformeerde krant, vooral op het gebied van Barcelona", weet Castro. "Tja, is het oorlog... Ook andere grote clubs houden deze spelers natuurlijk in de gaten."

'Dat ze gaan, is een zekerheid'

Al die aandacht voor de volgens Spaanse media onvermijdelijke transfers is overigens niet ongebruikelijk, aldus Castro. "Al het nieuws over Barcelona en Real Madrid is groot nieuws in de Spaanse kranten. Maar het is wel bijzonder dat het nu om twee spelers van dezelfde club gaat."

Moet Ajax zich zorgen maken over De Ligt en De Jong? "Geen zorgen, Ajax moet vooral heel blij zijn met deze spelers", zegt Castro. "Dat ze uiteindelijk naar een andere club gaan, is een zekerheid. En waarschijnlijk gebeurt dat ook wel na dit seizoen. Het gaat alleen om de goede prijs, de goede club en het goede moment."

Uiteraard wil en kan De Ligt daar niet veel over zeggen. Want wat is het goede moment? "Wat er gaat gebeuren hangt van veel dingen af. Je zult het goed moeten blijven doen bij Ajax, anders word je niet eens meer in één adem genoemd met Barcelona."

Niet in winterstop

Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat De Ligt in de winterstop vertrekt. Ajax is nog op drie fronten actief. En dus is er nog genoeg te winnen in Amsterdam. "Het is altijd mooi om dat soort dingen mee te maken. Als speler wil je prijzen winnen. Er zijn nog genoeg prijzen om voor te strijden. En dat is wel iets waar ik deel van uit wil maken."

En wie weet: misschien kiest De Ligt wel helemaal niet voor Spanje, maar voor een ander land. Want ook Juventus is - volgens Italiaanse media - bijzonder geïnteresseerd in de aanvoerder van Ajax.

De krantenkoppen zullen hoe dan ook nog wel even blijven en er zal genoeg worden geschreven over De Ligt en De Jong. Die laatste maakt er - met een knipoog en een telraam op zak - een wedstrijdje van: "Ik heb nog een kleine voorsprong op Matthijs, maar wie weet haalt hij me nog in."

STER reclame