NOS Nieuws

Tulpentelers vrezen voor beschimmelde bollen door hoge temperatuur

  • Marieke Kesteloo

  • Marieke Kesteloo

Normaal gesproken zitten alle tulpenbollen al in de grond rond deze tijd van het jaar, maar dat is dit jaar anders. Tulpentelers in Nederland staan voor een lastige keuze: hun bollen nu planten of nog even wachten. De temperatuur in de grond is te hoog, waardoor de kans op schimmels groot is.

Ongeveer de helft van de 800 tulpentelers begint nu toch met planten, want de tijd dringt. "Als het veel gaat regenen, kunnen we al helemaal niet meer planten. Dan slibt deze kleigrond helemaal dicht", vertelt teler Jacob Jan Dogterom uit Oude-Tonge. Bij hem gaan jaarlijks 180 miljoen bollen de grond in. Geen klus die zomaar geklaard is: het planten neemt ruim drie weken in beslag.

En omdat het natte winterseizoen steeds dichterbij komt, ziet Dogterom geen andere optie dan toch maar in de warme grond te planten. "Het is een kwestie van risico's afwegen.":

Het is eigenlijk te warm en toch plant hij gewoon bloembollen

Tegenwoordig is het elk jaar wel iets te warm of iets te nat.

André Hoogendijk van de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur

Volgens André Hoogendijk van de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur heeft ongeveer de helft van de Nederlandse tulpentelers last van de hoge temperatuur. "We merken de effecten van de klimaatverandering in de tulpensector heel goed. Tegenwoordig is het elk jaar wel iets te warm of iets te nat."

Sinds vorig jaar is de situatie wel uitzonderlijk. "Vorig jaar was het veel te nat, het voorjaar was te koud, de zomer te droog en nu is het te warm. Om te planten moet de grondtemperatuur onder de 12 graden zijn, maar die is nu ongeveer 15 graden."

Zandgrond

John van der Slot, tulpenteler in Noordwijkerhout, heeft nog wat reservetijd. Hij plant zijn tulpen in zandgrond en kan, omdat die grondsoort regenwater beter doorlaat, nog even wachten. Maar als de temperatuur niet snel zakt, zal ook hij aan de slag moeten.

Zijn narcissen en hyacinten zitten wel al in de grond. Deze bollen zijn niet gevoelig voor schimmelvorming bij warmte, maar toch hebben ook zij het zwaar. Van der Slot wijst naar zijn akker. "Normaal komen ze pas in maart naar boven. Maar kijk, ze zijn er nu al. In de honderd jaar dat ons bedrijf bestaat, hebben we dit nog nooit meegemaakt."

Links goede, rechts beschimmelde tulpenbollen van vorig jaar

En ook na het planten blijft het spannend voor de telers, want pas over driekwart jaar is te zien of er schimmels zijn ontstaan. Mocht dat zo zijn, verwacht Hoogendijk van de branchevereniging geen enorme gevolgen voor de vijf miljard tulpen van Nederlandse bodem. "In het ergste geval hebben de telers minder opbrengst door uitval van bollen, maar dat proberen ze nog te compenseren door bijvoorbeeld de minst gevoelige soorten eerst te planten."

De echte uitdaging zit hem volgens hem in de toekomst. "We zullen ons als sector moeten blijven aanpassen aan het klimaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl