Hilbrand Nawijn en WNL-verslaggever Joost Karreman zijn gisteren tijdens een interview in Zoetermeer lastiggevallen door jongeren. Het raadslid voor de LHN wilde bij winkelcentrum Palenstein aandacht vragen voor de overlast door jeugd daar. De opname was bedoeld voor Goedemorgen Nederland.

Bekijk het incident hieronder:

Hilbrand Nawijn en cameraman belaagd in Zoetermeer

Een jongere riep Nawijn toe: "Leuk hè, mensen te schande brengen?" Hij verweet de politicus dat deze zich nog nooit op het plein had laten zien. "Sinds er iets met onze matties gebeurt, komen jullie. Jullie hebben geen respect!"

Hij ging verder: "Mensen zeggen 'Antillianen lopen hier drugs te doen'; die dingen kloppen niet." Met twee andere jongeren beet hij de oud-minister toe: "Oprotten!" Ze maken intussen met hun mobieltjes opnamen van hem.

Nawijn hoorde de verwijten in stilte aan. Een poging van de WNL-verslaggever om de jongeren een inhoudelijke reactie te ontlokken, faalde. "Eentje schreeuwde dat ik mijn bek moest houden. Ik zei dat als hij zo'n grote mond had, hij het ook in de camera kon zeggen en zijn capuchon af kon doen."

Politie

Omstanders belden de politie. Intussen groeide de groep jongeren. Agenten zijn met de jongeren in gesprek gegaan en bleven op het plein staan. "Daardoor kon het interview met Nawijn worden afgemaakt", zegt een woordvoerder. "De agenten zijn met de reporter en de politicus meegelopen naar hun auto."

Aan WNL laat Hilbrand Nawijn weten dat hij geschrokken is. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het was intimiderend. Je wordt ineens omringd. Toen ze begonnen met bedreigen schrok ik wel heel erg en ik ben niet bang aangelegd."

Het interview is vanochtend uitgezonden bij WNL. Daarin zegt de oud-LPF-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie dat hij veel mensen heeft gesproken die bang zijn. "Dat vind ik erg." Zoetermeer heeft volgens hem 23 agenten te weinig; hij kijkt daarvoor naar het Rijk.

Op de site van de omroep reageert GroenLinks-fractievoorzitter Jordy Boerboom. "Het is belangrijk dat er rust in de wijk wordt gecreëerd. En dan, dit is vooral gericht aan de heer Nawijn, helpt het niet om interviews te gaan geven. Dat werkt provocerend."

STER reclame