NOS Nieuws

Facebook accepteert advertenties met nepnieuws voor verkiezingsdag

Facebook accepteert gesponsorde berichten met nepnieuws die op 20 maart 2019, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, op het platform zouden verschijnen. Brandpunt+ plande via nepaccounts advertenties met onjuiste informatie over partijleiders en stembureaus. Het grootste deel werd geaccepteerd.

Een redacteur plaatste zes gesponsorde berichten. Drie posts mikten erop om kiezers van VVD of PvdA thuis te laten blijven, bijvoorbeeld door berichten over gesloten stembureaus. In drie andere advertenties stond nepnieuws over partijleiders van regeringspartijen. De berichten zouden zogenaamd op de verkiezingsdag worden geplaatst, om het stemgedrag zoveel mogelijk te beïnvloeden.

Een van de advertenties met nepnieuws en de acceptatie van Facebook

Facebook weigerde alleen een bericht over CDA-leider Buma, die de huizenmarkt zou aanjagen om zelf rijk te worden. Het bericht werd niet afgewezen vanwege onjuiste informatie, maar omdat er discriminerende teksten in zouden staan. Als de redacteur die eruit zou halen, zou Facebook het bericht alsnog plaatsen, stond in een automatisch bericht van het platform.

Berichten over de leiders van ChristenUnie en VVD werden wel geaccepteerd: "Gert-Jan Segers bekeerde zich in het geheim tot de islam" en "Rutte verdient zelf miljoenen aan afschaffen dividendbelasting: geheime aandelenportefeuille".

De redacteur kon ook deze berichten over stembureaus plaatsen: "Let op: de stembureaus in uw gemeente zijn vandaag gesloten! U kunt pas morgen stemmen" en "Fiets niet door de regen naar het stembureau maar stem gewoon vanuit huis!"

Let op: de stembureaus in uw gemeente zijn vandaag gesloten!

Een van de geaccepteerde advertenties met nepnieuws

Dat Facebook de advertenties niet weigert, betekent waarschijnlijk dat die op 20 maart online waren gekomen. Wel is onduidelijk hoelang ze daarna te zien zouden zijn. Facebook-gebruikers kunnen advertenties rapporteren, waarna het platform ze offline kan halen.

De advertenties zouden tussen de 2500 en 5000 euro kosten en daarmee zouden 418.000 tot 728.000 mensen worden bereikt. Een deel van de berichten zou specifiek worden geplaatst bij mensen die interesse hebben in bepaalde partijen.

Brandpunt+ trok de advertenties overigens terug, omdat de redactie niet zelf nepnieuws wil verspreiden.

Onderzoek Facebook

Volgens Brandpunt+ zegt Facebook de kwestie "zeer serieus te nemen". Tegenover de NOS bevestigt het platform de zaak te onderzoeken. Ook wijst Facebook erop maatregelen te nemen om de verspreiding van onjuiste informatie te bestrijden.

Gisteren werd bekend dat het kabinet in de aanloop naar de komende verkiezingen waarschijnlijk een campagne opzet tegen nepnieuws. Minister Ollongren wil daarmee de burgers bewuster maken van desinformatie en nepnieuws. In de campagne moet bijvoorbeeld worden uitgelegd waarom mensen bepaalde type berichten wel krijgen, en andere niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl