NOS Nieuws

Kim en Kanye uit elkaar? Of toch niet

Kim Kardashian en Kanye West zijn uit elkaar. Met een simpele tweet zorgde het Amerikaanse modetijdschrift Elle even voor consternatie in de showbizzwereld en ver daarbuiten door de scheiding van hét glamourkoppel van de VS te melden.

Tot mensen die op de link naar het artikel klikten, ontdekten dat ze voor de gek waren gehouden. De link leidde namelijk naar een pagina waar Amerikanen zich kunnen registreren als kiezer voor de aankomende tussentijdse verkiezingen in het land.

"Vrouwen hebben langzittende politici uit het zadel gekregen en voor historische verkiezingsraces gezorgd. Nu heb jij de kans op ze te stemmen", schrijft Elle op de site.

De deadline voor kiesregistratie loopt de komende dagen in veel staten af.

De actie van Elle was niet de eerste foptweet van de afgelopen tijd bedoeld om Amerikanen te overtuigen van de noodzaak zich te registreren als kiezer.

Zo meldde de in de VS populaire transgenderactiviste Ashlee Marie Preston zaterdag al als eerste een 'breuk' tussen Kardashian en Kanye West, de rapper die zich tegenwoordig 'Ye' noemt. Het resultaat: ruim 60.000 retweets, 141.000 likes en waarschijnlijk honderdduizenden bezoekers voor een kiesregistratiewebsite.

Twitteraar Tim zei maandag te weten waarom popster Ariana Grande niet meer verloofd is. Ook bij dat bericht kwam de nieuwsgierige klikker bedrogen uit.

Maar dat een gerespecteerd en populair medium als Elle met bijna 7 miljoen volgers op Twitter zich waagde aan een dergelijke actie veroorzaakte nogal wat gefronste wenkbrauwen.

Journalisten betichten Elle van kopieergedrag en het verspreiden van desinformatie.

Elle heeft nog geen reden gegeven om bezoekers naar de registratiepagina te trekken met een neptweet. Wel is het in de VS steevast een klus om burgers naar de stembus te lokken. Zeker als het gaat om de tussentijdse verkiezingen, wanneer een groot deel van het Congres wordt gekozen. Gemiddeld stemmen vier op de tien Amerikanen tijdens die verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl