Marathondebutante Defar: 'Amsterdam is een goeie plek om hard te lopen'

De marathon van Amsterdam staat altijd garant voor snelle tijden en zondag zal dat niet anders zijn. Blikvanger bij de mannen is drievoudig olympisch kampioen Kenenisa Bekele (5.000 en twee keer 10.000 meter). Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op debutante Meseret Defar, specialiste op de 5.000 meter.

Bijna 45.000 deelnemers, wedstrijdlopers en recreanten, verdeeld over meerdere afstanden, staan aan de start in de hoofdstad. Iets minder dan de helft komt uit het buitenland.

Gebreselassie als motivatie

Zo ook de 36-jarige Defar, die twee olympische titels achter haar naam heeft staan op de vijf kilometer. Nu maakt ze haar debuut op de marathon.

"In Amsterdam is het heel vlak, het parcours is goed, een goeie plek om hard te lopen. Haile Gebreselassie liep hier ook in Amsterdam. Dat motiveert me heel sterk", verklaart de Ethiopische haar keuze.

Defar krijgt concurrentie van onder anderen Tadelech Bekele, de winnares van vorig jaar. Bij de mannen moet Kenenisa Bekele af zien te rekenen met de Keniaan Lawrence Cherono, die vorig jaar het parcoursrecord aanscherpte met een tijd van 2.05.09.

Butter gaat voor nationale marathontitel: 'Ik ben de grote favoriet'

Een toptijd wordt niet verwacht van Michel Butter, maar hij is door de afwezigheid van de geblesseerde Abdi Nageeye wel de grote favoriet voor het winnen van de nationale titel. In 2011 flikte hij dat kunstje al eens in Amsterdam.

"Ik ben natuurlijk de te kloppen man. Het zal uiteindelijk toch vooral ook een interessant spel gaan worden. Ik wil verder bouwen richting het voorjaar, want dan staat kwalificatie voor de Olympische Spelen op het programma."

Atletenmakelaar: 'Lopers zien wat in Amsterdam gebeurt en willen daar onderdeel van zijn'

Atletenmakelaar Valentijn Trouw weet wel waarom atleten kiezen voor de marathon van Amsterdam. "We zetten zelf lijntjes uit, maar merken ook dat ze actief naar ons toe komen. Ze zien wat er hier gebeurt en willen daar onderdeel van zijn."

De komst van Bekele en Defar zorgt opnieuw voor positieve reclame. "Een groot compliment. Zo maken we ieder jaar weer een stapje naar voren."

STER reclame