De binnenkant van een Stint ANP

Eind dit jaar moet er duidelijkheid zijn over de veiligheid van de Stint. Dat zei de advocaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in het kort geding dat kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere heeft aangespannen tegen minister Van Nieuwenhuizen. Die heeft het gebruik van de elektrische bakfiets verboden, hangende een onderzoek naar de veiligheid.

Als het ministerie gelijk krijgt van de rechter, betekent dat dus dat buitenschoolse opvangorganisaties nog zeker maanden geen gebruik kunnen maken van de elektrische bakfiets.

De kinderopvang denkt dat het besluit in paniek is genomen:

'Het lijkt alsof het een paniek-besluit is geweest'

Volgens de kinderopvang heeft Van Nieuwenhuizen te drastisch besloten alle Stints van de weg te halen na het ongeluk in Oss op 20 september. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste.

Het besluit van de minister was onzorgvuldig en hield onvoldoende rekening met belangen van mensen en organisaties, stelt Het Kinderstraatje. De eigenaar van de Almeerse opvang heeft geen rijbewijs en beschikt nu niet over een gemakkelijk alternatief om de kinderen te vervoeren.

De opvang wil zo spoedig mogelijk weer gebruik kunnen maken van de Stint. Daarvoor is duidelijkheid nodig over de potentiële veiligheidsrisico's van de bakfiets.

Onderzoek TNO

Onderzoeksinstituut TNO, dat de Stint nu doorlicht, ziet alleen geen mogelijkheden het onderzoek sneller af te ronden, stelde het ministerie vandaag.

De producent van de Stint heeft het ontwerp na toelating op de openbare weg op tal van punten aangepast, zonder dat te melden. Zo kreeg de Stint onder meer een zwaardere motor. Daardoor duurt het TNO-onderzoek langer.

Volgens de juridisch adviseur van het Almeerse kinderdagverblijf stelt de minister "te weinig middelen beschikbaar" om het onderzoek sneller te laten verlopen. De rechter doet op 1 november uitspraak in de zaak.

STER reclame