Nog steeds zijn veel slachtoffers van mensenhandel onzichtbaar
De aanpak van mensenhandel is de afgelopen jaren flink verbeterd, maar nog steeds blijven veel slachtoffers onzichtbaar voor hulpinstanties. Op de Europese dag tegen Mensenhandel meldt nationaal rapporteur en oud-topman van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar dat slechts één op de vijf slachtoffers in beeld is bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha).
Geschat wordt dat in Nederland elk jaar tussen de vijf- en zevenduizend vrouwen, mannen en kinderen slachtoffer worden van mensenhandel.
Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn de grootste groep als het gaat om mensenhandel en juist zij verdwijnen uit beeld. Ze werken steeds vaker thuis of in hotels en daar zijn ze minder goed zichtbaar voor de politie en hulpinstanties.
Er zijn ook zorgen over het aantal minderjarige asielzoekers dat zonder ouders naar Nederland komt en uit asielzoekerscentra verdwijnt. Dat waren er 160 in 2015 en twee jaar later al 360. Rapporteur Bolhaar weet niet waar deze kinderen blijven, "maar ik heb geen reden om gerust te zijn".
Je gaat het pas zien als je het doorhebt: het is van groot belang dat er meer slachtoffers in beeld komen en dat zij bescherming krijgen.
Er zijn grote verschillen tussen de politieregio's als het gaat om het aantal meldingen van mensenhandel. Vier politie-eenheden nemen driekwart van alle meldingen van seksuele uitbuiting voor hun rekening, de overige zes eenheden de rest. Rapporteur Bolhaar wil onderzoeken hoe dat komt. Op NPO Radio 1 zei hij dat de politie steviger aan de bak moet.
Hij constateert ook dat de nieuwe privacywet soms op gespannen voet staat met het volgen van slachtoffers. Jeugdhulpinstellingen moeten slachtoffers schriftelijk toestemming vragen voor een melding bij CoMensha en Bolhaar ziet hierin een gevaar. "Als zij minder gaan melden, missen wij belangrijke informatie. Het is belangrijk dat hier, met respect voor privacy, een oplossing voor komt".
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen houdt het beleid in de gaten en geeft de regering advies. Over een paar weken presenteert het kabinet een groot plan van aanpak tegen mensenhandel, waarin vijf ministeries met ideeën komen.