Koopkrachtcijfers 2018 kloppen niet door rekenfout

De koopkrachtcijfers die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde voor 'voorbeeldgezinnen' in 2018 kloppen niet. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken bekendgemaakt.

Alleenverdieners met kinderen blijken er dit jaar op achteruit te gaan. De meeste andere werkenden, met of zonder kinderen, gaan er minder op vooruit dan was voorgespiegeld.

Ouderen met alleen AOW of AOW met een klein pensioen gaan er dit jaar juist op vooruit, in plaats van achteruit. Dat geldt ook voor sociale minima.

Koolmees zegt dat er iets is misgegaan bij het verrekenen van het eigen risico voor de zorg. GroenLinks spreekt van een "pijnlijke rekenfout". SP-Kamerlid Leijten spreekt van een "foute polonaisepolitiek" omdat koopkrachtcijfers achteraf al vaak niet uitkomen, "zeker als er ook nog eens verkeerde cijfers gepresenteerd worden. De PVV heeft er ook geen goed woord voor over:

"Net als vorig jaar werd de eenverdiener een plusje beloofd, maar krijgt hij een min. Onverteerbaar", zegt SGP-Kamerlid Stoffer.

Gisteren merkte partijleider Van der Staaij al op dat hij de belastingplannen van het kabinet voor bedrijven een stap op de goede weg vindt, maar dat de eenverdienersgezinnen nog te veel belasting betalen. Voor de SGP is dit een belangrijk onderwerp als in de Eerste Kamer het Belastingplan moet worden goedgekeurd.

Maar volgens partijleider Segers van regeringspartij ChristenUnie komt het volgend jaar goed met de gezinnen die leven van één inkomen

De minister benadrukt dat de rekenfout maar één keer is gemaakt. "Het betreft dus een eenmalige omissie die geen invloed heeft op het koopkrachtbeeld 2019", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is met de nieuwe cijfers - een selectie staat in de tabel hieronder - de fout volledig hersteld.

Koopkrachtcijfers 2018, bron ministerie van SZW

Voorbeeldgezinnen Fout % Juist %
Alleenverdiener met kinderen, modaal (37.000 euro) 0,1 - 0,3
Alleenverdiener met kinderen, 2 keer modaal 0,1 - 0,1
Tweeverdieners met kinderen, modaal + 0,5 modaal 0,6 0,3
Tweeverdieners zonder kinderen, beiden modaal 0,3 0,1
Alleenstaande, minimumloon 0,5 0,2
Alleenstaande, modaal 0,3 0,1
Alleenstaande met kinderen, minimumloon 0,6 0,5
Alleenstaande met kinderen, modaal 0,3 0,1
Sociale minima, paar met kinderen - 0,3 0,0
Sociale minima, alleenstaande - 0,4 - 0,1
Alleenstaande, alleen AOW - 0,4 0,2
Paar, alleen AOW - 0,9 0,0
Paar, AOW + 10.000 euro pensioen - 0,8 - 0,1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl