De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Tata Steel snijdt in productie ruw ijzer om grafietuitstoot

Tata Steel gaat de productie van ruw ijzer fors verminderen. Het bedrijf wil dat mensen in de buurt van de hoogovens in IJmuiden, Beverwijk en Wijk aan Zee geen last meer hebben van grafiet. Volgens het bedrijf is dat nu wel het geval.

"Er is enige tijd geleden geconstateerd door omwonenden en door ons dat er in het stof dat neerkwam grafietdeeltjes zaten. Dat is hetzelfde als wat in een potlood zit."

Het grafiet kwam terecht op woningen en auto's, meldt NH Nieuws. "Ik zat heerlijk buiten want het was hartstikke mooi weer. En plotseling begon het te regenen. Maar het was geen regen, het was geen water. Het waren allemaal glinsterende deeltjes", zegt een buurtbewoner tegen de regionale omroep. Het grafiet ziet er zo uit:

Om het probleem op te lossen werd het productieproces in de hoogovens enige tijd geleden aangepast. Die maatregel kost 8 miljoen euro per jaar. Tata Steel hoopte op deze manier het probleem op te lossen. "Maar de maatregel bleek niet waterdicht", zegt de woordvoerder.

"De enige waterdichte oplossing op de korte termijn is het verminderen van de productie. Als je de pieken in je proces wegneemt en je dus niet voluit produceert, is de maatregel wél waterdicht."

De productie wordt volgens de woordvoerder verminderd met maximaal 20 procent. "Dat is echt een forse vermindering."

Kosten

Hoeveel de extra maatregel kost, kan de woordvoerder niet zeggen. "We balen als een stekker dat de vorige oplossing niet waterdicht was. We doen dit omdat we een goede buur willen zijn. Dit moest stoppen."

Hoelang de productie van ruw ijzer op een lager pitje blijft staan, is nog niet bekend. Het bedrijf gaat op zoek naar een oplossing voor langere termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl