AFP

Er moet "intensief" gewerkt worden om tot overeenstemming te komen over de grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland en een brexit-deal te kunnen sluiten, heeft de Britse premier May gezegd tegen de overige 27 EU-leiders.

De afgelopen weken is behoorlijke vooruitgang geboekt, vindt de premier. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, zei in een reactie dat May een boodschap van bereidwilligheid had overgebracht, maar dat ze inhoudelijk met "niets nieuws" is gekomen.

De 27 leiders zijn nu - zonder May - aan het dineren en moeten besluiten wat ze doen. Komt er een extra top in november of is dat te vroeg?

Veel meer tijd

Voordat de regeringsleiders aan tafel gingen, zei premier Rutte dat hij "voorzichtig optimistisch" is dat er ergens in de komende weken een brexit-deal zal komen.

"We zijn er nog niet" zei EU-onderhandelaar Barnier, die "veel meer tijd" nodig zei te hebben. Volgens Merkel zijn ze het "voor 90 procent" eens over de brexit-voorwaarden. De Oostenrijkse bondskanselier Kurz wil dat er dit jaar een deal ligt.

Plechtig

Vanavond had in Brussel hét moment van de waarheid voor de brexit-onderhandelingen moeten aanbreken. Dat hadden de Europese leiders elkaar tenminste op de top van vorige maand plechtig beloofd.

Maar de gesprekken stokken nog altijd op obstakels als de Iers-Noord-Ierse grens. En dus wordt de deadline die ze zichzelf hadden gesteld moeiteloos opgeschoven. "Het is niet zo makkelijk als we hadden gedacht om een deal te sluiten", laat een hoge EU-diplomaat weten.

De Ierse premier Varadkar schat in dat het december wordt voordat er iets kan worden afgesproken. De eerder genoemde EU-diplomaat denkt dat het ook begin volgend jaar kan worden. Januari wordt door de ambtenaren steeds vaker genoemd als uiterste datum.

Ik geloof nog steeds in een goede deal met de Britten.

Angela Merkel

Vanochtend zei bondskanselier Merkel in het Duitse parlement dat ze redelijk optimistisch is. "Ik geloof nog steeds in een goede deal met de Britten." Maar, zo voegde ze eraan toe, we bereiden ons ook voor op de situatie dat het helemaal misloopt. Dat is ook de lijn die Nederland volgt.

STER reclame