HH | Catherine Keizo

Bij een aanslag op een hogeschool in de stad Kertsj, op de Krim, zijn volgens het Russische ministerie van Gezondheid zeker negentien doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens de autoriteiten op de Krim is de aanslagpleger een 18-jarige leerling van de school.

Hij zou de enige dader zijn en zelfmoord hebben gepleegd. De Krim is een schiereiland dat sinds een paar jaar door Rusland geannexeerd is. Daarvoor behoorde het toe aan Oekraïne.

Lichamen op de gang

Na een explosie in de kantine te hebben veroorzaakt, zou de aanslagpleger naar boven zijn gelopen. Daar zou hij iedereen hebben neergeschoten die hij zag. Het Russische persbureau RIA meldt dat er later nog een tweede explosief is gevonden en ontmanteld.

Beelden van de hulpverlening na de aanslag:

Doden bij aanslag op school op de Krim

De Russen zeiden eerder uit te gaan van een terroristische aanslag. Ook werd in de eerste minuten na de aanslag gesproken over meerdere daders. De autoriteiten beschouwen de gebeurtenis nu als (massa)moord en niet meer als terrorisme, zegt correspondent David Jan Godfroid.

Er is nog weinig bekend over het motief van de dader. Russische media, die met medestudenten van de vermoedelijke schutter hebben gesproken, melden dat hij erg op zichzelf was en een hekel had aan de school. Hij zou hebben gezegd dat hij "wraak" wilde nemen op de leraren, al is onbekend wat die hem zouden hebben aangedaan.

Rusland had vier vliegtuigen voor de slachtoffers van de aanslag gereserveerd. Ook militaire ziekenhuizen op de Krim stonden klaar om gewonden op te vangen.

De stad Kertsj verbindt het schiereiland via een lange brug met het Russische vasteland.

STER reclame