Een 'spotter' ziet vanuit de bus een vrachtwagenchauffeur die zijn smartphone gebruikt achter het stuur
NOS Nieuws

Politie let vanuit bus op mobiel achter stuur: 'Schrikken van de aantallen'

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever

Het voelt een beetje als een schoolreisje als agenten zich tegen 08:00 uur verzamelen bij het hoofdbureau van de politie in Zwolle. Voor de achteringang staat een grote witte bus, hier gaan ze vandaag de hele dag mee op pad. Als de lunchpakketjes en de koffie in de bus zijn gezet, kunnen we vertrekken. Het doel: vrachtwagenchauffeurs en automobilisten betrappen die hun smartphone gebruiken achter het stuur.

De politie Oost-Nederland rijdt vandaag en morgen rond in de touringcar. In de bus zitten aan beide kanten spotters, zij houden nauwlettend in de gaten of iemand een telefoon in de hand heeft. Als dat zo is, wordt het kenteken meteen aan een volgauto doorgegeven. Ook wordt gezegd of de bestuurder met zijn linker- of rechterhand de met de telefoon bezig was.

De volgauto zet vervolgens de bestuurder aan de kant en deelt een boete van 230 (+ 9 euro administratiekosten) uit. "Doordat je in een bus hoger zit, kunnen ook vrachtwagenchauffeurs betrapt worden", zegt projectleider Raimonde Elsendoorn. "Zij denken misschien dat we ze niet zien, maar dat is dus niet zo."

Bekijk hoe de agenten appende bestuurders spotten:

Politie controleert vanuit bus op appende chauffeurs: het is schrikbarend

Het is niet voor het eerst dat de politie met de bus op pad gaat. De vorige keer duurde de actie drie dagen en werden er ruim 700 boetes uitgedeeld. "We weten dat veel mensen met hun telefoon bezig zijn, maar we schrikken iedere keer toch weer van de aantallen", zegt Elsendoorn.

Zij pleit er dan ook voor dat er een andere manier van straffen komt. "Er zou een soort puntensysteem moeten komen, zodat de boete hoger wordt als mensen vaker betrapt worden. We hebben bij zo'n buscontrole een bestuurder gehad die twee keer binnen een half uur de fout in ging."

Binnen vijf minuten is het raak

Er is inmiddels heel wat portofoonverkeer in de bus. Binnen vijf minuten na vertrek is de eerste bestuurder al aan de kant gezet. Er zijn vandaag 18 volgauto's beschikbaar. Dit zijn uiteraard geen normale politiewagens, maar onopvallende auto's. Met een druk op de knop kunnen de agenten een bordje omhoog laten komen, waarop staat: politie, volgen.

De agenten weten nu al dat er een moment komt dat al die volgwagens tegelijkertijd bezig zijn met boetes uitdelen. De mensen die achter het stuur met hun telefoon bezig zijn, zullen ongetwijfeld opletten of ze niet naast een politieauto rijden. Maar een touringcar met spottende agenten, die zien de meeste bestuurders niet aankomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl