
20 procent van kinderen gescheiden ouders ziet vader niet meer
Van de volwassenen tussen 25 en 46 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten, heeft nu 20 procent geen contact meer met de vader en 5 procent niet meer met de moeder. Bij volwassenen van wie de ouders niet uit elkaar gingen, bedroegen die percentages 2 en 1. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
De onderzoekers keken ook naar de relatie met de stiefvaders en -moeders. Van de inmiddels volwassen kinderen beschouwt 44 procent de stiefvader als 'echte' vader en 17 procent de stiefmoeder als 'echte' moeder.
Het verschil wordt mogelijk verklaard doordat kinderen na een scheiding vaker bij de moeder dan bij de vader blijven wonen. Het contact met de ouder die ergens anders woont, lijkt gemakkelijker verloren te gaan, stelt het CBS.
Scheidingsgolf
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vooral gescheiden vaders er grote moeite mee hebben als ze het contact met hun kinderen verliezen. "Daar is aandacht voor nodig bij hulpverleners", zegt onderzoeker Matthijs Kalmijn van de Universiteit van Amsterdam.
Voor het onderzoek werden Nederlanders benaderd die tussen 1971 en 1991 geboren zijn, een periode waarin het aantal scheidingen fors toenam. Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van een scheiding op kinderen, maar veel minder naar de effecten voor deze kinderen op lange termijn. Ook ouders die in die jaren uit elkaar gingen, werden ondervraagd.
RIVM: 'Vooral de onzekerheid over corona neemt toe'
De samenleving snakt naar zekerheden over het coronavirus, maar de onzekerheden nemen alleen maar toe, zeggen Jaap van Dissel en Jacco Wallinga.
Militairen terug uit verpleeghuizen: 'Spanning was vergelijkbaar met uitzending'
Een noodkreet leidde tientallen militairen de afgelopen weken naar verpleeg- en verzorgingshuizen, vooral in Noord-Nederland. Hoe is het voor hen om zo ineens bij te springen in de coronazorg?
Minder AstraZeneca-vaccins naar EU, tekort treft ook Nederland
Voor de hele EU zijn minder vaccins beschikbaar. Volgens de farmaceut komt dat door productieproblemen in de fabriek in België.