NOS Voetbal

Van de Sanden klaar voor Ajax: 'Wij zijn favoriet, dat weet iedereen'

Ajax treft sterrenensemble van Lyon én Van de Sande

De Ajax-vrouwen spelen vanavond in Amsterdam een van de grootste wedstrijden uit hun clubgeschiedenis. Voor grootmacht Olympique Lyon is de ontmoeting in de achtste finales van de Champions League juist hun zoveelste topduel.

"Wij zijn sowieso de favoriet, dat weet iedereen", aldus Shanice van de Sanden. De aanvalster van Oranje behoort samen met wereldtoppers als Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer, Lucy Bronze en Dzsenifer Marozsántot tot de selectie van Lyon, al jaren de beste club ter wereld.

Alles draait om geld

De verschillen met Ajax zijn groot. Lyon is veertienvoudig kampioen van Frankrijk en won vijf keer de Champions League, waaronder de laatste drie jaar. Ajax werd twee keer landskampioen en kwam vorig jaar bij zijn debuut in Europese kampioenenbal niet voorbij de eerste ronde.

"Alles draait om geld", zegt Van de Sanden als ze het verschil tussen beide ploegen probeert uit te leggen. "Alle goede speelsters gaan eigenlijk naar Lyon. Daar hebben ze de mogelijkheden om ons goed te betalen en kun je als een echte prof leven."

Hoewel het vrouwenvoetbal hier ook sterk in opkomst is (Ajax-Lyon is helemaal uitverkocht), is dat in Nederland nog niet zo. "Hier moeten heel veel vrouwen nog naar school of ze werken ernaast. Dat is in Frankrijk anders."

Toch waant Ajax zich niet kansloos. "We weten waar we ze pijn kunnen doen", zegt trainer Benno Nihom. "Lyon heeft normaal nauwelijks weerstand, zij zijn gewend om heel veel de bal te hebben en aan te vallen. Wij zijn een team dat aan de bal meer kwaliteiten heeft dan Lyon gewend zal zijn. Dat biedt mogelijkheden."

De return is over twee weken, op 31 oktober, in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl