NOS Nieuws

ChristenUnie wil gratis dna-test voor donorkinderen

Kinderen die zijn verwekt door een anonieme spermadonor moeten zonder kosten op zoek kunnen naar hun biologische vader. De ChristenUnie pleit daarvoor in de Tweede Kamer, bij een debat over de begroting voor het ministerie van VWS.

De regeringspartij wil dat deze kinderen zich gratis kunnen inschrijven in de dna-databank die donoren en donorkinderen aan elkaar linkt. Het lijkt erop dat de gratis test er ook komt, want naar verwachting steunt een Kamermeerderheid het voorstel.

Sinds 2004 mogen spermabanken niet meer werken met anonieme donoren. Maar er zijn nog zo'n 40.000 kinderen die voor die tijd zijn verwekt. Veel van deze kinderen weten niet wie hun biologische vader is. De ChristenUnie wil hen helpen te proberen erachter te komen wie hun vader is.

Principekwestie

Sinds 2010 bestaat er een dna-databank waarin zowel donoren als kinderen zich kunnen inschrijven. Donoren die zich registreren in de databank krijgen de kosten (250 euro) vergoed. Donorkinderen moeten dit bedrag tot nu toe zelf betalen. De ChristenUnie wil dat ook zij zich kosteloos kunnen inschrijven.

Er staan nu ruim 500 donoren geregistreerd in de dna-databank. Tot nu toe hebben 1000 kinderen zich gemeld voor een test.

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber vindt dat ieder kind er recht op heeft om te weten van wie hij of zij afstamt. "Dat is belangrijk voor je identiteit en voor je medische dossier. Daarmee is het voor mij een principekwestie, en daar mag geen prijskaartje aanhangen", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl