Caster Semenya is een maat te groot voor haar concurrenten
NOS Sport

Semenya mag voorlopig doorlopen met hoog testosterongehalte

Caster Semenya kan voorlopig blijven hardlopen. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft besloten de beoogde nieuwe regelgeving rond vrouwelijkheidscriteria uit te stellen tot het sporttribunaal CAS er een uitspraak over heeft gedaan.

Semenya heeft een hoger testosterongehalte dan de gemiddelde atlete en dat levert haar meer spierkracht en uithoudingsvermogen, maar klachten van haar rivalen over oneerlijke concurrentie. Zij zagen de 27-jarige Zuid-Afrikaanse twee keer olympisch kampioen worden en drie keer wereldkampioen op de 800 meter.

Semenya zoekt het hogerop

De IAAF bedacht daarop nieuwe regels voor het zogenoemde hyperandrogenisme om die op 1 november te kunnen introduceren. Semenya trok echter naar het CAS om de regels aan te vechten en op die uitspraak, die op 26 maart wordt verwacht, wacht de atletiekfederatie nu.

Een van de nieuwe regels van de IAAF is dat atleten als Semenya medicatie moeten slikken om hun testosterongehalte te verminderen. In het geval van de Zuid-Afrikaanse zou het een half jaar duren voordat het gewenste gehalte is bereikt. Al die tijd zou ze niet mogen lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl