NOS Nieuws

Nachtwacht van Rembrandt voor oog van publiek gerestaureerd

De Nachtwacht van Rembrandt wordt gerestaureerd. Het werk begint juli volgend jaar, heeft het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het schilderij uit 1642 wordt in de Nachtwachtzaal gerestaureerd, voor het oog van het publiek. De restauratie is ook live te volgen via de website van het Rijksmuseum.

De Nachtwacht komt tijdens de restauratie op een beweegbare ezel te staan, achter een glazen wand. Publiek kan dan op een afstand van zeven meter de restauratie volgen. "Er werken acht restauratoren aan, er is altijd activiteit te zien tijdens de openingstijden van het museum", zei directeur Taco Dibbits.

Hij vindt het belangrijk dat het schilderij goed bewaard blijft voor de volgende generaties. "De Nachtwacht is een ode aan de stad", zei Dibbits.

Rijksmuseum: 'De Nachtwacht' gerestaureerd voor het oog van de wereld

Het doek van Rembrandt is eigendom van de stad Amsterdam en ruim 200 jaar geleden in bruikleen gegeven aan de Staat.

Burgemeester Halsema reageert verheugd op de restauratie. "Het symboliseert voor ons de stad", zei ze. De burgemeester wijst erop dat op de Nachtwacht verscheidene bevolkingsgroepen te zien zijn.

De laatste restauratie was in 1976. Een nieuwe restauratie is nodig, omdat er nu een lichte waas op het doek te zien is. Ook zijn er verkleuringen. Met nieuwe microscooptechnieken kan de Nachtwacht nu beter worden gerestaureerd, zei Rijksmuseumdirecteur Dibbits. De restauratie kost 3 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl