Stephen Hawking op een foto uit oktober 2016 in Cambrigde AFP

De stem van de dit jaar overleden wetenschapper Stephen Hawking klonk vanmiddag in Londen bij de presentatie van zijn allerlaatste boek. Hawking had nog voor zijn dood een toespraak voorbereid die door zijn stemcomputer werd voorgelezen, in het bijzijn van zijn zoon en dochter.

Hawkings nieuwe boek Brief Answers to the Big Questions is een compilatie van zijn favoriete vragen en antwoorden, zoals: is kunstmatige intelligentie op een gegeven moment slimmer dan wij en zullen we als mensheid de aarde overleven? Hij schreef een groot deel van het boek zelf, voor zijn dood in maart, en het werd voltooid door kennissen en familieleden.

De woorden van Hawking bij de presentatie waren actueel. Hij waarschuwde de wereld dat wetenschap en onderwijs "meer dan ooit" worden bedreigd in de wereld. Hij noemde de verkiezing van de Amerikaanse president Trump en de stemming van de Britten voor een brexit als voorbeelden van een "wereldwijde revolte tegen experts, onder wie wetenschappers".

Hawking richtte zich tot jonge mensen en adviseerde hen om "naar de sterren te kijken en niet naar je voeten". "Verwonder je over waarom het universum bestaat."

Supermensen

In zijn laatste boek schetst Hawking een toekomstscenario waarbij mensen hun dna laten aanpassen in hun zoektocht naar de perfecte mens, waardoor er een tweedeling ontstaat in de samenleving.

Volgens de overleden wetenschapper moet het nog deze eeuw mogelijk zijn om imperfectie weg te poetsen en ontstaan er 'supermensen', ook al zullen wetten dat verbieden.

Hawking voorspelt een wedloop van wezens die zichzelf verbeteren in een steeds sneller wordend tempo. "Als zulke supermensen er zijn, ontstaan er significante problemen voor de 'niet verbeterde' mensen, die niet meer kunnen meekomen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze uitsterven, of onbelangrijk worden."

Tim en Lucy Hawking bij de presentatie van het boek AFP

Bij de presentatie in het Science Museum in Londen luisterden Lucy en Tim Hawking ook naar de uitleg van hun vader over zwarte gaten; materie waar hij tot zijn dood mee bezig was en tot voor kort over publiceerde. Lucy Hawking raakte geëmotioneerd toen ze zijn stem hoorde. "Het voelt soms alsof hij er nog gewoon is."

Lucy vertelde dat haar vader zich grote zorgen maakte over de verdeling in de wereld. "Dit zie je terug in het boek. Het is een oproep tot eenheid, tot menselijkheid. Om onszelf weer tot elkaar te brengen en de uitdagingen echt aan te pakken, samen te werken aan een oplossing."

Stephen Hawking werd gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Hij leed een groot gedeelte van zijn leven aan de spierziekte ALS, belandde in een rolstoel en kon sinds 1985 niet meer praten. Tot zijn dood op 14 maart communiceerde hij via een spraakprogramma.

STER reclame