Rutte voor aanvang van het coalitieoverleg

Afschaffing dividendbelasting definitief van tafel, geld naar bedrijfsleven

Het kabinet ziet definitief af van het afschaffen van de dividendbelasting. Dat heeft premier Rutte gezegd na coalitieoverleg. Het geld dat daardoor vrijkomt, zo'n 1,9 miljard euro, gaat wel in zijn geheel naar het bedrijfsleven.

Het kabinet besloot vorige week tot een heroverweging van de zeer omstreden maatregel, nadat Unilever had besloten zijn hoofdkantoor niet naar Rotterdam te halen. Die heroverweging heeft opgeleverd dat het hele plan niet doorgaat.

Rutte: dividendbelasting blijft

Rutte zei dat hij de afschaffing nog steeds goed verdedigbaar vindt, maar dat het draagvlak wel erg klein was. "De maatregel heeft de eerste testcase niet overleefd", zei hij, duidend op het besluit van Unilever. "Het geld gaan we nu toch uitgeven aan het vestigingsklimaat."

Niet naar zorg of onderwijs

Volgens de premier is het niet mogelijk om de 1,9 miljard te besteden aan andere zaken, zoals de zorg, de veiligheid of het onderwijs. Dat wil de oppositie graag, maar Rutte wijst erop dat de begrotingsregels dat in de weg staan. Het geld was bedoeld voor het bedrijfsleven, en kan niet overgeheveld worden naar andere posten.

Een kras? Mijn baan is een verzameling van krassen.

Premier Rutte

Hoe het geld precies verdeeld wordt over het bedrijfsleven, wordt later vandaag duidelijk als staatssecretaris Snel van Financiën een brief naar de Tweede Kamer stuurt. Rutte zei al wel dat alle bedrijven ervan gaan profiteren, niet alleen de grote multinationals.

Het niet doorgaan van de maatregel is een nederlaag voor de premier, die de afschaffing van de belasting voor buitenlandse investeerders te vuur en te zwaard verdedigde. Toch vindt Rutte niet dat zijn positie is beschadigd. "Een kras? Mijn baan is een verzameling van krassen."

De oppositie in de Tweede Kamer is blij met het niet doorgaan van de maatregel, maar blijft vinden dat het vrijgekomen geld ook andere groepen in de samenleving ten goede moet komen.

GroenLinks-leider Klaver zegt dat hij ervoor zal blijven strijden dat het geld ook naar het klimaat en de publieke sector gaat.

"Rutte III blijft de pinautomaat voor het bedrijfsleven", zegt PvdA-leider Asscher. PVV-voorman Wilders noemt het ongelooflijk dat de 1,9 miljard naar het bedrijfsleven gaat en niet naar de burger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl