ANP

Vandaag is er opnieuw een warmterecord gebroken. Op het KNMI station Ell werd om 13.00 uur een temperatuur van 25,1 graden gemeten. Volgens Weerplaza is het sinds het begin van de metingen nog nooit zo warm geweest op 15 oktober.

Ook de afgelopen drie dagen werden de dag-warmterecords gebroken, dus trokken we er afgelopen weekend weer met z'n allen op uit: terrasjes zaten vol, maar ook campings deden goede zaken.

"We hebben erg veel profijt gehad van het mooie weer. Er waren meer gasten en meer caravans dan normaal", zegt Sandra Schukkink van Camping Kuiperberg in Ootmarsum. Haar camping is vanaf vandaag gesloten en gaat volgend seizoen weer open. "We zijn blij dat we het mooie weekend nog mee hebben kunnen pakken."

Schukkink zegt vooral geprofiteerd te hebben van mensen die spontaan aankwamen. "Nederlanders zijn echte mooi-weer-kampeerders. Zodra er mooi weer wordt voorspeld, zien we het aantal gasten toenemen." Toch vindt ze het zonde dat gasten zich zo laten leiden door de weersvoorspelling. "Soms vertrekken mensen eerder, omdat het weerbericht tegenvalt. Dan denk ik wel eens: je doet jezelf tekort', want vaak was het achteraf toch een hele mooie dag."

Hoewel haar camping dicht is, hoeft Schukkink niet stil te zitten. "Het groot onderhoud begint nu. We gaan nieuw sanitair neerzetten. Dat wordt onze winterklus."

Dagje strand meepakken

Ook op camping Hoeve Batenburg in Ellemeet in Zeeland was het afgelopen weekend druk. "Gasten kwamen spontaan langs. Onze camping ligt vlak bij het strand dus ze pakten gelijk een dagje strand mee", zegt eigenaresse Ingeborg Jonker.

Net als Schukkink zag ook Jonker dat het mooie weer vooral Nederlandse gasten trok. "In de herfst heb je meestal niet heel veel Nederlanders. Duitsers trekken zich een stuk minder aan het weer. Die hebben hun plannen vaak van tevoren al gemaakt en komen toch wel."

'Ondanks de temperatuur is het ijs goed', zeggen deze schaatsers Michiel Kersten

Een terras pakken, naar de camping gaan of het strand bezoeken ligt voor de hand met het warme weer. Een iets minder vaak voorkomende activiteit is schaatsen. Veel schaatsbanen openen rond deze tijd weer de deuren. "Het is juist prachtig schaatsweer", lacht Michiel Kersten van IJsbaan Haarlem.

De ijsbaan in Haarlem is sinds eind september open, maar het loopt nog niet storm. "Er zijn wel schaatsers hoor, vooral wedstrijdschaatsers en de vaste gasten hebben de ijzers weer ondergebonden. Maar aan het begin van het seizoen zit het gewoon nog niet zo in het systeem van mensen om nu te gaan schaatsen, zeker niet met deze temperaturen", zegt Kersten.

"Het werkt eigenlijk zo: zodra het buiten weer koud wordt, denken mensen pas aan schaatsen. En dat is ook wel logisch eigenlijk. Toch kan er bij ons gewoon geschaatst worden. Wel ziet het er best gek uit om mensen te zien schaatsen met een t-shirt of korte broek aan."

IJsbaan Haarlem heeft dus niet zo'n last van de mooie nazomer. Anders is dat voor de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam, die zaterdag het schaatsseizoen opende. De onoverdekte baan ging na een paar uur alweer dicht omdat het ijs smolt door de zon, net als in Utrecht het geval was.

Met teenslippers door besneeuwd landschap

Veel tuincentra openen rond deze tijd de kerstafdelingen. Dat zorgt voor opmerkelijke taferelen, zoals bij de Intratuin in Halsteren waar bezoekers op teenslippers door een besneeuwd bomenlandschap wandelen.

"We starten vroeg met de kerstafdeling", vertelt Erik Raijmaekers van de Intratuin in Halsteren. "We willen voor de herfstvakantie klaar zijn, want in de herfst zijn mensen met binnen bezig. Dan komen ze hier inspiratie opdoen."

Kerstmarkt bij het tuincentrum in Halsteren Intratuin Halsteren

Hoewel er al behoorlijk wat kerstspullen zijn verkocht, merkt Raijmaekers dat in vergelijking met vorige jaar, mensen nog nauwelijks bezig zijn met het binnenleven. "We zien dat onze klanten vooral bezig zijn met het gazon en de planten. De verkoop van bemesting en potgrond loopt nog goed. Normaal is dat rond deze tijd van het jaar wel afgelopen."

Van der Heide verwacht niet dat de kerstomzet in tuincentra erg gaat lijden onder de aanhoudende warmte. Maar een buitje zou wel helpen: "De kerstshows zijn ook vermaak. Daar ga je als uitje heen. Maar met dit weer komen mensen niet, die blijven natuurlijk het liefst buiten."

STER reclame