Dakdekkers leggen een groen dak aan ANP XTRA

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar een mogelijk kartel van bedrijven die daken renoveren en onderhouden. De ACM kreeg tips dat bedrijven bij aanbestedingen mogelijk verboden onderlinge afspraken hebben gemaakt en heeft bij een aantal bedrijven invallen gedaan.

Het gaat daarbij om publieke aanbestedingen, dus opdrachten van gemeenten, provincies en de Rijksoverheid voor renovatie en onderhoud aan gebouwen. Bij zo'n aanbesteding kunnen bedrijven zich inschrijven en wint het bedrijf dat de beste prijs-kwaliteitverhouding levert.

Opdrachten onderling verdelen

Maar soms maken bedrijven in het geheim afspraken om de onderlinge concurrentie te beperken. "Zij kunnen bijvoorbeeld van te voren afspreken welk bedrijf de opdracht krijgt", zegt de ACM. "De andere bedrijven dienen dan bewust een minder goed voorstel in. Ook kunnen zij minimumprijzen afspreken. Dit zijn overtredingen van de Mededingingswet en dus verboden."

De ACM onderzoekt nu dus of dakbedekkingsbedrijven dit hebben gedaan. Als dat inderdaad zo is, dan heeft de overheid te veel betaald voor opdrachten.

Als bedrijven schuldig worden bevonden, kunnen ze een boete krijgen. Die kan maximaal 900.000 euro bedragen of 10 procent van de jaaromzet. Bij meerjarige kartels kan de boete nog verder oplopen, tot maximaal 40 procent van de jaaromzet.

STER reclame