De tafel van Studio Voetbal - 14 oktober
NOS Voetbal

'We zijn geen wereldtop, dus moeten we compenseren met flinke dosis arbeid'

De wijze waarop Oranje Duitsland zaterdagavond het nakijken gaf, kon de gasten aan tafel bij NOS Studio Voetbal wel bekoren. Nederig zijn, hard werken en als team opereren; dat waren volgens oud-international Pierre van Hooijdonk, de journalisten Sjoerd Mossou en Willem Vissers en voetbaltrainer Peter Hyballa de belangrijkste ingrediënten voor de 'historische zege'.

Kijk de hele uitzending van Studio Voetbal hier terug.

Andere mindset Oranje

Van Hooijdonk: "Ik denk dat iedereen wel geaccepteerd heeft dat we het op een andere manier moeten gaan doen. Dat we niet meer in staat zijn de tegenstander kapot te spelen, maar ons realiseren dat we een beetje nederig moeten zijn. En dus gaan counteren. Dat doen veel meer landen tegenwoordig."

De oud-spits ziet een andere mindset bij dit Oranje. "Op dit moment zijn we geen wereldtop. En dus moeten we dat met een flinke dosis arbeid compenseren", aldus Van Hooijdonk.

'Niet meer de tegenstander kapot spelen, maar counteren'

Hij vervolgt: "Het is een zegen dat we in deze sterke poule zitten, waardoor we defensief zijn gaan denken. Als we bijvoorbeeld weer bij Zweden zouden zitten, dan hadden we misschien wel weer gedacht: die kunnen we wel even kapot gaan spelen."

Hyballa: jullie hebben knap verdedigd

Van Hooijdonk kreeg bijval van Hyballa, geboren in Duitsland. "Het was knokken en vechten en dat is niet typisch Nederlands. Ik vind dat jullie knap verdedigd hebben. Er stond echt een team op het veld. Zelfs de spits heeft meeverdedigd", aldus Hyballa.

'We hebben keihard geknokt, maar ook wel wat kansen weggegeven'

Daarmee doelde Hyballa op Memphis Depay, die volgens Van Hooijdonk helemaal in zijn element was. "Memphis was een plaag voor de verdediging. Hij was fenomenaal en ik heb écht van hem genoten", aldus Van Hooijdonk. "Hij was onverzettelijk en wilde niet opgeven. Hij heeft een vrije rol gekregen met veel verantwoordelijkheid en hij maakte het waar."

Depay heeft zijn lesje geleerd

Volgens Vissers heeft Memphis zijn lesje wel geleerd. "Tijdens de kwalificatie voor het EK van 2016 heeft hij volgens mij geen doelpunt gemaakt of assist gegeven. Hij was er eigenlijk nooit. Maar de laatste tijd heeft hij zich geweldig verbeterd", aldus Vissers.

"Koeman zei hem: 'dat kan niet, voetballen zonder lopen. Je kunt niet gewoon wachten totdat je de bal een keer krijgt, een leuke truc verzinnen en op doel schieten'. En nu is het echt een moderne speler die alle hoeken induikt en echt voor zijn ploeg speelt."

'Memphis duikt nu alle hoeken in en speelt voor zijn ploeg'

Waar er optimisme klinkt over de toekomst van het Nederlandse voetbal, heerst er in Duitsland juist cynisme als het over Die Mannschaft gaat. En dat terwijl de rollen de afgelopen jaren waren omgedraaid.

"We hebben jarenlang leuk voetbal gespeeld, veel gewonnen en zijn echt verwend. Maar de verdediging was zaterdag dramatisch. Vooral de laatste tien minuten vond ik erg opmerkelijk; Julian Draxler bijvoorbeeld, die na balverlies bleef staan. Dat is zo on-Duits", aldus Hyballa.

Vissers denkt dat er misschien zelfs snel wordt ingegrepen. "Joachim Löw is op weg naar de uitgang. Als Duitsland ook van Frankrijk verliest, dan is het denk ik klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl