Reddingswerkers hebben op het strand van de Japanse prefectuur Miyagi zo'n 2000 lichamen gevonden, zo meldt persbureau Kyodo. De lugubere vondst werd gedaan bij het schiereiland Ojika, in het noordoosten van Japan.

Het officiële dodental van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami staat op 1597. Daarbij gaat het om lichamen die zijn geborgen. Het werkelijke aantal doden wordt geschat op zeker 10.000.

Er zijn meer dan 100.000 militairen ingezet voor hulp aan het noodgebied. Zij melden dat in het noordoosten hele dorpen zijn weggevaagd.

Hoop

Er is ook hoop: mogelijk hebben veel mensen uit de stad Minamisanriku de ramp overleefd, meldt Kyodo. Meer dan 10.000 mensen uit de stad worden vermist, maar er zijn berichten dat ze massaal zijn gevlucht naar het nabijgelegen Tome. De autoriteiten proberen die geruchten bevestigd te krijgen.

Kyodo stelt verder dat er in het getroffen gebied nog geen contact is geweest met 2500 toeristen. Die cijfers komen van het Japanse Bureau voor Toerisme.

Lijsten

In het rampgebied proberen overlevenden wanhopig het lot te achterhalen van geliefden. Op geprinte of handgeschreven lijsten in evacuatiecentra wordt bijgehouden wie er is teruggevonden.

"Ik ben op zoek naar mijn zus", vertelt een oudere man een televisieploeg uit China. "Ik heb al drie dagen niets van haar gehoord en krijg maar geen contact." Hij kan haar naam en die van haar twee kinderen niet terugvinden op de lijst.

Volgens een reddingswerker in het gebied is het moeilijk de gevonden lichamen te identificeren. In de stad Natori lukte dat bij slechts twintig lichamen, maar het dodental ligt er veel hoger.

De autoriteiten van de prefectuur Miyagi hebben hulp gevraagd bij het cremeren van de lichamen.

'Grootste crisis sinds WOII'

Het noordoosten van Japan is sinds vrijdag getroffen door meer dan 150 naschokken. Vannacht was er een van 6,2 op de schaal van Richter. Uit angst voor een tsunami vluchtten reddingswerkers naar hogergelegen gebieden.

De Japanse premier Kan sprak gisteren van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog

STER reclame