Van der Poel wint in Gieten op één been Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mathieu van der Poel heeft in Gieten met verrekte enkelbanden de eerste veldrit in de Superprestige gewonnen. Hij ondervond amper concurrentie van wereldkampioen Wout Van Aert, die op een halve minuut achterstand van de Nederlander finishte.

Het was lange tijd onzeker of Van der Poel de start van het Superprestige-seizoen - waarin hij vorig jaar de beste was - zou meemaken, omdat hij gisteren in een cross in Lokeren ten val kwam en daarbij zijn enkel blesseerde.

Vlak voor de race besloot de Europees kampioen toch te starten.

Van der Poel liet Van Aert al in de tweede ronde achter zich en breidde zijn voorsprong op de Belg in de negen ronden daarna verder uit.

Van Aert, vorig jaar ook tweede achter zijn grote rivaal, had op zijn beurt een haast niet te overbruggen voorsprong op de eerste achtervolger, zijn landgenoot Toon Aerts. Die kwam op anderhalve minuut achterstand binnen.

Vos is geen partij voor Worst

Bij de vrouwen stonden er twee Nederlanders op het podium. Annemarie Worst was oppermachtig en Marianne Vos eindigde op 33 seconden als tweede. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi completeerde het erepodium.

Vos ging er in de eerste ronde vandoor, maar Worst reed het gat al snel dicht. In de vierde ronde reed Worst weg bij Vos, die even later gepasseerd werd door Arzuffi en de Belgische Loes Sels.

Worst nam per ronde meer afstand van het trio, waardoor alleen de strijd om de tweede plaats nog spannend was. En Vos won die strijd na zeven ronden: ze wees Arzuffi en Sels simpel terug in de eindsprint.

STER reclame