Virgil van Dijk zorgde met het hoofd voor de 1-0 ANP

Het ging in aanloop naar Nederland-Duitsland veel over de barrière die Oranje moest slechten: winnen van een topland. Met een 3-0 zege op de Duitsers werd die opdracht volbracht, tot vreugde van aanvoerder Virgil van Dijk.

"Dit voelt heel goed. We hebben hard gewerkt, 3-0 zege, nul gehouden; dat is heel mooi", aldus Van Dijk, die zijn ploeg zag knokken tegen het aandringende - en gedurende grote delen van de wedstrijd dominante - buurland. "Dat kunnen we ook, dat hebben we ook tegen Portugal laten zien voor de zomer."

Oranje stond bij tijd en wijle met de rug tegen de muur, toch had Frenkie de Jong geen moment het idee dat de zege in gevaar kwam. "Zij hadden één grote kans met Leroy Sané, die ging er gelukkig niet in. En wij waren in de counter ook gevaarlijk."

Wat heet. Uit een van die tegenstoten maakte Memphis Depay de 2-0. "Daarna was het voor mijn gevoel game over", aldus Van Dijk, die de mindere fases van Oranje weet aan de kracht van de tegenstander. "We spelen tegen Duitsland, geen mindere ploeg. En we winnen hier met 3-0, als je dat vooraf had voorspeld had niemand je geloofd."

"Dit is mijn eerste 'soort klassieker' tegen Duitsland, dat je dan 3-0 wint is top. Dit is altijd een speciale wedstrijd", wist De Jong.

"Ik heb de wedstrijden van 1974 en 1988 niet meegemaakt, maar wel gezien op beelden. Ik weet ook dat de bondscoach weleens wat gedaan heeft met een shirt..." verwees de Ajacied lachend naar het moment dat Ronald Koeman deed alsof hij zijn billen afveegde met het shirtje van Olaf Thon.

Frenkie de Jong aan de bal voor Oranje ANP

Diezelfde Koeman toonde zich trots op zijn spelers, zag "een aantal geweldige aanvallen" en voorspelden "een grote toekomst voor het Nederlands voetbal". Maar de bondscoach bleef ook kritisch.

"Er zijn genoeg momenten die beter moeten als je met dit soort landen wilt wedijveren", aldus Koeman. "Je moet je ogen daar niet voor sluiten, zo'n fase na rust of zo'n beginfase waarin het zo 0-1 had kunnen staan. Maar we kunnen wel trots zijn op deze jongens, ze hebben ongelofelijk gevochten."

"Het begin was een beetje moeizaam, we groeiden in de wedstrijd. Maar dat gebeurde al eerder dan tegen Frankrijk. Dus het gaat absoluut de goede kant op."

STER reclame