Ook Tsjechië klopt Slowakije, Gibraltar boekt eerste echte zege

Ook Tsjechen te sterk voor Slowakije

Tsjechië heeft in groep 1 van divisie B van de Nations League Slowakije de tweede nederlaag bezorgd. De bezoekers zegevierden met 2-1 en blijven daardoor in het spoor van koploper Oekraïne dat met zes punten uit twee duels de volle buit te pakken heeft.

De toeschouwers in Trnava moesten tot na de rust wachten op de doelpunten. Michael Krmencík opende in de 52ste minuut de score na een bekeken dieptepass van Borek Dockal: 0-1. De gelijkmaker kwam tien minuten later van de voet van Marek Hamsík, die na een knappe redding van doelman Tomás Vaclík in de rebound toesloeg en zijn 108ste interland, waarmee hij Slowaaks recordhouder werd, extra cachet gaf.

Het laatste woord was echter aan Tsjechië. Een kwartier voor tijd bepaalde de drie minuten daarvoor voor Krmencík ingevallen Patrik Schick met een kopbal de eindstand op 1-2. Dockal was opnieuw de aangever.

Ieren en Denen scoren niet

Het tweede duel van de dag in divisie B - maar dan in groep 4 - moest het zonder treffers stellen. Ierland en Denemarken, met de Ajacieden Kasper Dolberg en Lasse Schöne in de basis maar zonder de geblesseerde Christian Eriksen, bleven op 0-0 steken.

Dat mocht aan Ierse kant Jeff Hendrick zich aantrekken. Hij voetbalde in de vijfde minuut door nadat de Denen even weifelden omdat er een Ier geblesseerd op het gras zat, maar faalde oog in oog met doelman Kasper Schmeichel. Een fraaie kopkans bleek niet besteed aan Shane Duffy.

Denen komen niet tot scoren in Ierland

De gasten domineerden het duel, maar wisten evenmin te scoren. De paal, bij een gekrulde inzet van Pione Sisto op slag van rust, en de alerte Harry Arter, die in de tweede helft een kopbal van Simon Kjaer op de lijn keerde, stonden Deens succes in de weg.

Gibraltar schrijft geschiedenis

Gibraltar heeft opzien gebaard door voor het eerst een duel te winnen dat meetelt voor een competitie. De bezoekers, die tot hun ergernis vooraf met het volkslied van Liechtenstein werden geconfronteerd in plaats van hun eigen nationale hymne, waren in groep 4 van divisie D met 1-0 te sterk voor Armenië.

Kort na de pauze tekende Joseph Chipolina in Jerevan vanaf de strafschopstip voor de Gibraltarese goal. Mede door sterk keepen van Kyle Goldwin hield de nummer 198 van de FIFA-wereldranglijst vervolgens stand tegen de nummer 100.

Het was voor Gibraltar de 23ste wedstrijd in een officiële competitie (en 31ste in totaal) sinds het in mei 2013 officieel lid werd van de UEFA. In oefeninterlands werd wel twee keer gewonnen: in 2014 tegen Malta en eerder dit jaar tegen Letland.