Zomer in oktober
NOS Nieuws

Nederland geniet van de zon en, opnieuw, een warmterecord

Nog nooit was het op 13 oktober zo warm als vandaag in Nederland. In De Bilt werd het 26,3 graden. Het vorige record stond sinds 1990 op 23,6 graden. Plaatselijk liep de temperatuur zelfs op tot 28 graden.

Ook aan de kust was het goed toeven. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om waarschijnlijk voor het laatst dit jaar te genieten van een dagje zon, zee en strand. Op twee toegangswegen van en naar Zandvoort stond zelfs enige tijd file. Treinen rijden er niet naar de badplaats, want juist in dit weekend vinden er geplande werkzaamheden plaats.

Genieten van het mooie weer kon bijvoorbeeld in een bos, of... bij een kerstshow:

Genieten in het bos, of op de kerstmarkt

Achteraf bezien was vandaag misschien niet de juiste dag om de Jaap Eden ijsbaan in Amsterdam voor het nieuwe schaatsseizoen te openen. Na een paar uur moest de baan alweer dicht, het ijs smolt door de zon sneller dan de ijsmachines konden bijbenen.

In Arnhem ging de opening van de grote jaarlijkse kerstshow in een tuincentrum wel gewoon door. Terwijl het buiten 27 graden was, trok de besneeuwde kerstwereld toch best veel bezoekers. "Ik heb liever dat het vriest, maar dat komt later wel", zei een van hen tegen Omroep Gelderland.

  • ANP
    Lezen in de zon tussen de herfstbladeren
  • ANP
    Selfie in de zomer
  • ANP
    Mensen op het terras in Amsterdam

Ook morgen wordt het nog bijzonder warm. In het zuiden en oosten is er kans op 25 graden, aan de kust 22 graden. Daarna is de nazomer echt voorbij. Voor volgend weekend worden temperaturen van zo'n 15 graden verwacht, een stuk koeler dan nu, maar wel heel gewoon voor de tijd van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl