Zeker 34 doden door modderstromen in Uganda

Beschadigde huizen door de modderstromen in Uganda Reuters

In Uganda zijn zeker 34 mensen omgekomen door modderstromen die werden veroorzaakt door hevige regenval. Volgens het Rode Kruis zijn dorpen in een bergachtig gebied in het oosten van het Afrikaanse land getroffen.

Zo vielen in het dorpje Bududa, gelegen nabij de grens met Kenia, meerdere doden. Op foto's is te zien dat ook huizen zijn vernietigd en vee is meegesleurd door de modder.

Het Rode Kruis verwacht dat het aantal slachtoffers verder oploopt als het reddingsteams lukt het rampgebied te bereiken en er meer zicht komt op de omvang van de ramp.

Door de zware regens van gisteren denderde de modder van de steile hellingen van Mount Elgon, een uitgedoofde vulkaan. Verder overstroomde een rivier, doordat er grote rotsblokken in het water vielen. Onder meer een brug spoelde weg.

De modderstromen overvielen de inwoners van Bududa, zei Martin Owor, die namens de Ugandese regering verantwoordelijk is voor rampenmanagement. "Velen waren op de markt. Ze werden meegesleurd door modder en water."

In maart 2010 vielen er ook al meer dan 100 doden door modderstromen in het gebied rond Bududa. Daarna heeft de Ugandese overheid met weinig succes gepoogd mensen onder de hellingen van Mount Elgon weg te krijgen.

STER Reclame