NOS Nieuws

'Beveiliging persoonsgegevens bij Belastingdienst nog steeds niet op orde'

Gevoelige persoonsgegevens zijn technisch onmogelijk goed te beveiligen, zegt de Belastingdienst. De beveiliging bij de dienst is dan ook nog niet op orde. Dat blijkt uit een brief van directeur-generaal Uijlenbroek van de Belastingdienst aan de Autoriteit Persoonsgegevens, waar Trouw over schrijft.

De fiscus houdt inmiddels bij welke gegevens door werknemers worden opgevraagd, maar kan niet zien of de gegevens uit de systemen worden geëxporteerd. "Dat is technisch niet mogelijk", schrijft Uijlenbroek. Daardoor kan de Belastingdienst niet garanderen dat gevoelige gegevens intern blijven.

Medewerkers kunnen ook nog data op een usb-stick opslaan, al is dat expliciet verboden binnen de dienst. Medewerkers moeten om een usb-ontheffing vragen willen ze een usb-stick kunnen gebruiken.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft een debat aangevraagd over de kwestie. Uit eerder onderzoek bleek al dat de privacybeveiliging bij de Belastingdienst niet op orde was. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog vragen aan de Belastingdienst naar aanleiding van de brief en gaat daarover met de dienst in gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl