Zij wonnen 'm ooit, maar waar is hun Televizier-Ring?
Ze zijn er doorgaans apetrots op. Het winnen van een Gouden Televizier-Ring is voor programmamakers in Nederland de hoofdprijs. Logisch dus dat zo'n prijs altijd een ereplekje houdt. Zou je zeggen.
Dat blijkt in de praktijk toch tegen te vallen.
In deze video spreken we drie winnaars die de ring niet meer hebben.
Henny Huisman
Een lange neus naar iedereen die z'n idee maar niets vond, zo omschrijft Henny Huisman het winnen zijn Televizierringen. Hij won de eerste in 1985 met de Playback show. Drie jaar later won hij er weer een met zijn andere kijkcijferkanon, de Supriseshow.
De ring werd ook toen al uitgereikt tijdens een evenement. "Ik hield hem de hele avond om. Daarna lag hij nog even op de kast om nog een paar keer naar te kijken en toen ging hij de kluis in."
Daar bleven ze bijna dertig jaar liggen. "Het waren joekels van ringen. Als je die aan had deden je handen gewoon zeer. Die draag je niet." legt hij uit.
Inmiddels kan iedereen de ringen van Henny bekijken. Ze liggen namelijk in het 'Henny Huisman Museum' in Hoogeveen, Drenthe.
"Zo'n 1,5 jaar geleden wilde een vriend van mij een Henny Huisman Museum openen. Ik vond het eerst wel een tikkie overdreven, maar uiteindelijk is het museum er gekomen en daar liggen ze nu in een vitrine."
Mary-Lou van Steenis
In 1991 won de comedyserie Vrienden voor het Leven de felbegeerde ring. De serie met in de hoofdrollen Mary-Lou van Steenis (als de bijdehante Ellen) en Peter Lusse (als sullige Eddy) als stel waarvoor iedereen thuisbleef.
Maar Mary-Lou heeft de ring nooit gehad.
Tijdens de uitreiking kwamen Peter en Mary-Lou wel het podium op, maar "maar de man die de ring in ontvangst nam hadden wij nog nooit ontmoet en had volgens mij ook niet direct iets met de serie te maken. Het bleek de baas van RTL Nederland. We dachten dat hij zou zeggen, die heb ik niet verdiend en geef hem daarom nu aan ons of de regisseur of producent, maar dat gebeurde niet."
Ik denk dat Joop van den Ende wel doorhad dat we teleurgesteld waren.
Dat was raar, vertelde ze. "Ik denk dat Joop van den Ende wel doorhad dat we teleurgesteld waren. En Joop heeft voor ons een heel mooie broche laten ontwerpen."
Toch hecht ze er niet veel waarde aan. "Wanneer draag je nou een broche? Hij ligt ergens in een rommelkast in een doos."
Een broche dus, en geen ring. "Het is het toch net niet. Ik wacht nog altijd op de dag dat er een televisieploeg op de stoep staat met die ring, maar helaas", lacht ze.
Peter Jan Rens
In de jaren '80 werd hij bekend als Meneer Kaktus, maar de grootste televisieprijs van het land won hij met de spelshow Doet-ie 't of doet-ie 't niet. In dat programma moesten kijkers raden hoe verborgen-camera-filmpjes afliepen.
Maar ook hij heeft geen idee waar zijn Televiezier-Ring nu is. "De ring stond boven op de televisie totdat mij gevraagd werd om mijn ring te verkopen om de Roemenen te helpen. De inzamelingsactie 'Help de Roemen de winter door' van de VARA werd 1989 georganiseerd om inwoners van voedsel te voorzien.
"En ik heb hem toen verkocht aan een zakenman die onbekend wilde blijven voor zo'n 80- of 100.000 gulden." Spijt heeft Peter Jan Rens niet, "anders hadden er vast geen Roemenen meer bestaan als ik mijn Televizier-Ring niet had verkocht, zegt hij lachend.
Vanavond wordt voor de 53ste keer de Gouden Televizier-Ring uitgereikt tijdens het Televizier-Ring Gala. Vanaf 21.20 uur is dit te volgen op NPO 1. De genomineerden zijn: Beau Five Days Inside, De Luizenmoeder en Expeditie Robinson