1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS Sport

Jordan en Bryant verliezen hun mentor: 'Tex wás basketbal'

Voor de neutrale NBA-fan zal Tex Winter niet meer zijn geweest dan de man met het wapperende grijze haar naast de beroemdste basketbalcoach aller tijden, Phil Jackson. Maar ondertussen was daar een meesterbrein aan het werk.

Als assistent-coach van Jackson won hij negen NBA-titels: zes met Chicago Bulls en drie met Los Angeles Lakers. In 2011 werd Winter opgenomen in de Hall of Fame. Tot zijn nalatenschap behoort ook het aanvallende spelsysteem de Triangle Offense.

Winter overleed woensdag op 96-jarige leeftijd in Manhattan na zestig dienstjaren in het basketbal.

Jordan herdenkt zijn oude coach

Michael Jordan en Scottie Pippen groeide in de jaren negentig mede door de lessen van Winter uit tot grootheden. "Ik heb zo veel van hem geleerd", laat Jordan weten aan de Chicago Tribune. "Hij was een pionier, hij wás het spel."

  • 1991: Jordan wint eerste NBA-titel met Chicago Bulls
  • 1990: Mart Smeets in gesprek met Michael Jordan

"Zijn Triangle Offense was een groot deel van ons succes", gaat Jordan verder. "Tex was altijd gefocust op details, hij was een geweldige leermeester. Ik heb het geluk gehad dat ik onder hem gespeeld heb."

Ook Pippen rouwt op Twitter om het verlies van zijn voormalig coach. "Hij leerde me hoe ik moest aanvallen, hoe ik rustig moest blijven, hoe ik met kritiek om moest gaan en hoe ik moest winnen. Zonder hem hadden we misschien nooit een titel gewonnen."

Nadat Winter collegebasketbal had gespeeld, begon in 1947 zijn carrière als coach. In totaal had hij vijf universiteitsteams onder zijn hoede. Met Kansas State University vergroeide hij, daar bleef hij vijftien jaar. In de NBA was hij alleen hoofdcoach van Houston Rockets.

In 1985 belandde Winter als assistent-coach bij de Bulls. Twee jaar later meldde ook Jackson zich in Chicago. "In het begin was ik nog geen goede coach. Ik had nog weinig kennis, Tex had dat wel. Hij is het brein van de basketbalgoden", zei Jackson eens over de rolverdeling tussen hem en Winter.

Bryant vindt Winter een genie

Na de zesde titel met de Bulls verhuisde het duo naar Los Angeles om de Lakers in 2000, 2001 en 2002 de titel te bezorgen. Kobe Bryant was samen met Shaquille O'Neal de sterspeler van dat team en ook hij koestert de samenwerking met Winter.

"Mijn mentor", schrijft hij op Twitter. "Samen met Tex heb ik iedere minuut van iedere wedstrijd uit mijn eerste seizoen teruggekeken. Hij leerde me elk detail. Hij was een genie en ik zal hem ongelooflijk missen. Bedankt Tex, zonder jou was ik nooit zover gekomen."

Aanvallen kun je niet alleen, daar is het hele team voor nodig. Dat was de visie van Winter en daarop was ook zijn befaamde Triangle Offense gebaseerd. Drie spelers vormen daarbij in de hoek van het veld een driehoek. De center krijgt de bal en de twee guards gaan door elkaar heenlopen zodat ze niet meer te verdedigen zijn en vrij kunnen schieten.

Een fijn afgestemd samenspel. Tegenwoordig hebben de spelers geen idee meer wat dat is. Ze denken dat het een individueel spelletje is. Geef me de bal en laat me gaan", aldus Winter in 2005 net na zijn pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl