NOS Voetbal

Oranje beloning voor Groeneveld na uitstekende periode

Groeneveld hield rekening met Oranje: 'Ja en nee'

Als speler van Jong Oranje grapte Arnaut Danjuma Groeneveld een maand geleden nog dat het jammer was dat Ronald Koeman hem niet had uitgenodigd voor het 'grote' Oranje. Hij zat vermoedelijk dichter bij de waarheid dan gedacht.

Deze week maakte hij voor het eerst zijn opwachting bij het Nederlands elftal, dat zich in Zeist voorbereidt op het duel zaterdag met Duitsland in de Nations League en het vriendschappelijke duel met België komende dinsdag.

Wie hem goed beluistert, krijgt de indruk dat Groeneveld niet geheel verrast is dat hij is opgenomen in de selectie van Koeman. "Ja en nee. Ik denk dat ik een uitstekende periode achter de rug heb, dus ik zie dit als een beloning", aldus de aanvaller van Club Brugge.

Wonderschone treffer

Van NEC in de Jupiler League naar de Belgische kampioen in de Champions League. De 21-jarige zoon van een Nederlandse baggeraar en Nigeriaanse moeder mocht zich de voorbije zomer verheugen in de belangstelling van enkele Nederlandse topclubs, maar heeft bewust gekozen voor een overstap naar België.

Spijt van zijn beslissing hoeft Groeneveld niet te hebben. Hij scoorde dit seizoen al vijf keer voor Club Brugge. Voorlopig hoogtepunt was zijn wonderschone treffer tegen Atlético Madrid in de Champions League.

Arnout Danjuma Groeneveld

Wie hem nu ziet spelen vraagt zich af waarom Groeneveld nooit is doorgebroken bij PSV. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding in Eindhoven en voetbalde jarenlang samen met Steven Bergwijn. Die maakt nu furore in het eerste, terwijl Groeneveld niet verder kwam dan een schamele 23 minuten bij Jong PSV.

"Ik had wel eens onenigheid met jeugdtrainers daar en speelde ook niet altijd", aldus Groeneveld. "Daarom werd ik ook nooit uitgenodigd voor nationale jeugdteams. Nee, ik was niet lastig, maar vertelde wel altijd wat ik dacht. Dat vinden sommige mensen fijn en anderen weer niet."

Marktplaats

"Met een contract hadden ze me daar wel kunnen helpen", doelt Groeneveld op een periode waarin hij uit armoede kleding van PSV op Marktplaats aanbood.

"Ik moest bijna wel, want ik verdiende geen geld", stelt de aanvaller die een periode van zijn jeugd in verschillende pleeggezinnen doorbracht. Hij zou daar zelfs een boek over kunnen schrijven, zo heeft Groeneveld ooit gezegd.

"Ik heb die uitspraak ooit een keer gedaan, maar ik weet niet of dat zo verstandig was. Spijt? Een beetje, haha. Het is beter dat ik dat voor mezelf houd."

Arnaut Danjuma Groeneveld tijdens een training van het Nederlands elftal

Dan is er nog iets opvallends aan Groeneveld. Hij wil voortaan 'Danjuma' (geboren op vrijdag), zijn tweede voornaam, als voetbalnaam gaan gebruiken op zijn shirt.

"Dat heeft overigens niets met mijn nationaliteit te maken, veel mensen denken dat", glimlacht Groeneveld. "Mijn moeder is natuurlijk Nigeriaans. Ik houd ook van het eten en de muziek van daar. Maar het feit dat ik nu hier bij Oranje ben, betekent dat ik al voor deze ploeg heb gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl