Docent reformatorische school mag worden ontslagen om theaterstuk
Een ex-gokverslaafde vmbo-docent aan een reformatorische school in Gouda mag volgens een onafhankelijke identiteitscommissie worden ontslagen.
Arjan van Essen werd aan het begin van dit schooljaar op non-actief gesteld vanwege een theatervoorstelling over de 20 jaar durende gokverslaving waar hij tot 2008 mee kampte. De docent heeft het stuk Kop of Munt gemaakt en hij speelt erin. Later werd hij geschorst en dreigde het college van bestuur (cvb) met ontslag.
In de door de Vereniging voor Gereformeerd Onderwijs (VGO) ingestelde commissie zitten twee leden namens een werknemersorganisatie en twee namens de werkgevers. De commissie moest bepalen of het Driestar College handelt in lijn met de grondslag van de school als Van Essen wordt ontslagen.
Omstreden
Het is dus niet de inhoud van het stuk die hem mogelijk zijn baan kost, maar de vorm. Theater is namelijk omstreden in de reformatorische wereld.
"Ik was mijn lokaal aan het opfrissen voor het nieuwe schooljaar, toen ik bij het bestuur moest komen voor een gesprek", zegt Van Essen. "Ik had gehoopt het over de inhoud te kunnen hebben, maar dat is niet gebeurd. Ik kreeg te horen dat ik werd ontslagen."
Het cvb neemt het Van Essen, die 9 jaar op de school werkte, ook kwalijk dat hij alleen de directie en niet het cvb over zijn plannen heeft verteld. "Daar verschuilen ze zich achter. Ik heb de afdelingsdirectie en sectiedirectie al op 14 maart officieel meegedeeld dat ik van plan was een theaterproductie te doen", legt Van Essen uit.
We vinden theater vaak botsen met bijbelse uitgangspunten, daarom keuren we het af.
"Voor reformatorische mensen en scholen zijn film, dans en drama zaken die niet bij hun wereld passen", zegt bestuursvoorzitter Gert Bergacker. "We vinden het vaak botsen met bijbelse uitgangspunten, daarom keuren we het af."
Dat heeft te maken met zondig taalgebruik, het in de huid van een ander kruipen en "bepaalde dingen uitbeelden die een zondige inhoud kunnen hebben", licht Bergacker toe. "Daar willen wij gewoon niets mee te maken hebben. Een docent is een identificatiefiguur die het goede voorbeeld aan leerlingen moet geven."
Eerder heeft de school van de onderwijsinspectie ontheffing gekregen voor dans en drama op de kerndoelen die daarop betrekking hebben, zegt Bergacker.
"Ik vind nog steeds dat het wel kan", reageert Van Essen. "De school mag zeker wat vinden van wat ik privé doe, maar ik had niet gedacht dat het maken van een toneelvoorstelling mijn ontslag zou betekenen. Ik kruip niet eens in de huid van een ander, ik speel mezelf."
Brodeloos
Van Essen overweegt juridische stappen, maar vraagt zich af wat hij ermee opschiet. "Wil ik die weg wel gaan? Ook als ik win, zit ik er nog jaren mee. Ik zou liever inhoudelijk in gesprek gaan met het bestuur."
De bestuursvoorzitter die Van Essen binnenkort gaat ontslaan, zou het "verdrietig" vinden als de docent een rechtszaak aanspant. "Er is werk genoeg als docent in Nederland. De commissie zei dat we er op een goede manier uit moeten komen. Financieel gezien bijvoorbeeld, zodat hij niet meteen brodeloos is."